Ален Делон дочака своята „Златна палма“

Ален Делон дочака своята „Златна палма“ на 83 г. и след 60 години кариера, след като се размина с приза през 1976 за „Господин Клайн“.

Получи я и въпреки истерията на холивудските и френските феминистки, които събраха 25 хил. подписа в петиция до ръководството на кинофестивала с настояване Делон да не бъде награждаван, защото бил „расист, хомофоб и женомразец“.

Кан обаче удари звучен шамар на политкоректния Холивуд, който в истерията си посегна да осакати и изкуството, и творците, които не са му по калъпа.

От името на ръководството Тиери Фремо заяви, че фестивалът ще бъде винаги „на страната на артистите“, съобщи АФП.

„Ален Делон не се страхува да се разсърди, да сгреши и да бъде сам“, посочи Фремо, цитиран от френската агенция, а цялото ръководство на фестивала заедно с министъра на културата на Франция, присъства на награждаването му и го посрещна на крака още на стълбите.

Самият Делон пък отдаде почит на жените, заради които най-вече е станал актьор.

„Жените бяха тези, които ме обичаха. Които ме накараха да върша тази работа, които искаха да се занимавам с това и които се бореха, за да го правя“, каза мъжът, който е имал много от тях, но тъгува за двете най-големи любови в живота си – Роми Шнайдер и Мирей Дарк.

„Тази вечер това е малко като почит посмъртно, но е на живо. Аз ще си тръгна, но няма да си тръгна без да ви благодаря. Ако съм звезда, то е защото искам да ви благодаря, дължа го на публиката и на никой друг“, каза Делон, който получи наградата от ръцете на дъщеря си Анушка.

И отвърна на феминистките:

„Никой не е длъжен да споделя моето мнение, но има едно нещо на света, в което съм сигурен и с което се гордея – и това е единствено моята кариера. Тази Палма ми я връчват заради моята кариера и заради нищо друго. И това е нещото, с което се гордея“, каза пред препълнената зала актьорът, любима звезда от френското кино през 60-70 годни на миналия век, но неувяхващ и след това. „Черното лале“, „Гепардът“, „Басейнът“, Самураят“, „Борсалино“, „За кожата на едно ченге“ са само някои от световноизвестните ленти, в които ни е пронизвал с делоновския син поглед.

Преди церемонията да достигне кулминацията си със самото награждаване, Ален Делон премина по червения килим килим под звуците на мелодията на Енио Мориконе от филма „Сицилианският клан“, съпровождан от дъщеря си Анушка. Красавецът на френското кино и на 83 демонстрира неизменната небрежна елегантност с бяла риза без вратовръзка в типично свой стил и пригладена назад, въздълга коса.

Развълнуван, Делон раздаваше автографи, намигваше на хилядите фенове, които в екстаз скандираха „Ален!“, усмихваше се на фотографите, прегърнат от дъщеря си, която хвана ръката му и я целуна в един миг, а после хванати за ръце поеха към самата церемония.

Велик Делон и велико показно за неуспелите да провалят награждаването му превъзбудени феминистки, които този път не познаха, а и французите показаха, че не се отказват лесно от своите легенди.