Премиерът пусна новата 6,5-километрова готова отсечка на автомагистрала „Струма”

Министър-председателят Бойко Борисов се разходи по новата 6,5-километрова готова отсечка на автомагистрала „Струма” след Благоевград, в района на полигона, и пусна официално движението по нея.

Час преди да дойде премиерът по шосето вече имаше стотици работници, граждани, симпатизанти на ГЕРБ, жители и на съседни общини. Те чакаха търпеливо под парешщото слънце Борисов, но това не помрачи настроениети и ентусиазма на хората, които издигнаха плакати с надписи „Бойко, с теб сме”, „Подкрепа за премиера”, „За Борисов, за силна България в обединена Европа”, „ГЕРБ, напред”. Щом премиерът слезе от джипа и стъпи на асфалта, десетки го посрещнаха с възгласи „Бойко, Бойко”, докато той инспектираше завършения участък от лот 3.1 между Благоевград и отсечката преди бъдещия тунел „Железница“ на АМ „Струма“.

http://ilindenpres.bg/upload/news/13579/3b6ece9fcd5ac02b3dc4592f1eda230a.jpg

Премиерът благодари на археолозите, че е намерен общ език за бъдещето на разкопките край Благоевград, които ще продължат на юг, ще се изгради Посетителски център, паркинг и връзки с автомагистралата.

Археологическите находки, които бяха разкрити по трасето на магистралата край село Покровник, са преместени. Прогнозната стойност на извършваните дейности по преместване и теренна консервация на археологическите ценности, както и изграждането на подпорна стена за отделянето им от трасето на автомагистралата е над 1,2 млн. лв. На следващ етап, извън компетенциите на АПИ, ще бъде изработването на интегрирана консервация на археологическия парк и проект за цялостното му експониране и социализация.

http://ilindenpres.bg/upload/news/13579/73f684fd94b8b7380c182338ce23d0de.jpg

 

Борисов подчерта колко трудно се прокарва магистрала през планината, за да може сега за една минута да се минава този участък. Той увери, че след 15-20 дни ще започне ударно строежът на тунелите в Железница, очакванията са за две години да са готови.

“Виждате колко много стени сме направили, за да се укрепят свлачищата. Не сме се отказали от магистралата, ние сме си дали проекта“, беше категоричен министър-председателят. Бойко Борисов припомни пред журналистите, че правителството продължава да работи за повишаването на доходите на българите, като са отпуснати средства за увеличаване на заплатите на учителите, военните, полицаите, медицинските сестри, за майките на деца с увреждания. „Тук българите трябва да си дадат сметка – дали да дадем няколко милиарда за 14 км. отсечка, или да има магистрала от Видин до Струма. Считам, че е разумно да седнат и еколози, и инженери, за да се разберат“, подчерта още премиерът Борисов.

Министър-председателят обеща, че ще направи магистралата и от двете страни на град Кресна. Но няма да е той този, който ще качи магистралата на върха, защото иска да вдига доходите на българите и е добре парите да се похарчат за тях, а не за 14 километра магистрала. „Варианти има много – можем да я направим магистралата да виси на въжета”, пошегува се той. Ние сме дали разумен проект. Ако не го приемат, после, който иска, нека да дава някалко милиарда, да я качи горе магистралата, по върховете. Има много мераклии за власт, нека намерят добри решения, нека съберат няколко милиарда, нека го направят както искат”, каза още Бойко Борисов. Той прогнозира, че най-вероятно и за строежа на АМ „Струма” в Кресненското дефиле ще има протести, но както за Благоевград е имало консенсус, така се надява отново разумът да надделее.

„На практика Благоевград вече си има пристанище в Солун, не е нужно да ходи на Варна или на Черно море, само днес 300 000-400 000 души ще минат по тази магистрала”, каза с усмивка Борисов.

Премиерът трудно стигна до джипа си, тъй като бе атакуван от „народната любов”, десетки от присъстващите си направиха селфи с него. Някои дори успяха да поговорят с премиера. „Не може само да ви атакуват вашите противници и да разчитат, че това ще им помогне на предстоящите избори. На ваш гръб си правят кампанията. А никой не е направил повече от вас за България”, сподели възрастен мъж. „Ти си готов за депутат”, отсече премиерът. Човекът обаче бе категоричен, че е работник и не иска да става депутат. Премиерът го посъветва да си помисли и потегли с джипа си по новия участък от АМ „Струма“.