Една от най-ценните билки през юни – лайка

Уханната лайка е билка, която присъства във всеки дом. Тя е съставка в повечето кремове, лосиони, пасти за зъби и шампоани.

Растението с божествен аромат е предпочитано не само от билкарите, но и от съвременната козметична и фармацевтична индустрия заради многобройните ползи, които има върху здравето ни.

Благодарение на летливите си масла и антибактериалните агенти тази билка е лек за куп болежки – от кожни възпаления до ставни болки и проблеми с дихателните пътища и стомаха.

Уханното растение се справя с всички възпалителни процеси, започнали в организма. Лекува бъбречни възпаления, цистит, маточни възпаления, болезнен цикъл.

Противовъзпалителното си влияние дължи на бисаболът, който се съдържа в нея. Това вещество е компонент в много кремове с антибактериален ефект.

Положително е въздействието на лековитата билка и върху обменните процеси в организма. Същевременно с това стимулира производството на сок от стомашните жлези и повишава апетита.

Заради силните си противоалергични свойства, лайката се препоръчва за прием дори от бебета.

Тя има щадящо въздействие върху незрялата храносмилателна система на кърмачетата и успокоява коликите, които са еднакво неприятни за бебетата и техните майки.