Миков нападна Нинова: За 2 години опозиция сме на същото място на изборите

Бившият лидер на БСП Михаил Миков коментира в студиото на „Нова телевизия“ резултатите от евроизборите. На практика той обвини Корнелия Нинова за 5-6-те процента разлика с първия на вота ГЕРБ.

„Защо имаше нужда от анти-Станишев кампания и защо имаше нужда от еднолични решения, които се прикриват зад националния съвет. Защо бяха извадени народните представители за 3 месеца. Това са 12 заседания за парламентарен контрол. Много закони се приеха в парламента, в които социалистите остават без позиция.

Погрешна оценка на политическата обстановка, бодряческо напомпване и нереалистичен поглед върху политическата ситуация, приказките за предсрочни избори. Всъщност, резултатите показват, че за около 2 години опозиция сме на същото място, където бяхме преди 2 години – постигаш 6 процента разлика. Може социолози да се упражняват колкото искат, но резултатът е такъв“, каза Миков.

„Аз смятам, че кампанията, водена от нас, се опита да избяга от разбирането, че сме на европейски избори. По-скоро акцентът беше вътре. Сега ще има една демотивация в членовете и симпатизантите на БСП. Въпросът с оставките не е най-важен, но трябва да се понесе политическа отговорност. Смятам, че партията се отклони от нормите на колективното ръководство. Поведението, стила и метода на работа. Смятам, че системно се прокарваха разделителни линии вътре в БСП и навън. Листата е финален етап, войната със Станишев е финален етап. Нещата тръгнаха от преди. Ако щете разтурянето на БСП – Лява България, изгонването на традиционни партньори, на по-леви и други социалдемократически формации. Провъзгласяването на деветима за опозиция, после, спомняте си, станаха 19. Създаването, измислянето на опозиция. Е, че нали всички сме членове на тази партия и когато се изказва иска някой да го чуе и да се вземе правилноо решение“, коментира Миков.

„Положиха се достатъчно усилия да се води кампания анти-Станишев. Не очаквам кой знае какви чудеса от преференциалния вот. Смятам, че хората, членовете и симпатизантите – всеки от нас трябва да има куража да казва това, което мисли. Защото очевидно ние не можем с този начин на мислене, разделяне, войни да дадем перспектива, в която хората да повярват и хората да гласуват за БСП. Смятам, че сега е разумно да има едно заседание на Конгреса, което да започне да връща правилата на колективно ръководство на партията. Сигурно ще има кой да поиска оставка, едва ли аз трябва да бъда този и едва ли само една оставка решава нещо, ако ще дойде друг, който ще се държи по същия начин“, завърши Миков.