Китайски влак на магнитна възглавница развива 600 км/ч

Китайската корпорация CRRC представи прототип на влак на магнитна възглавница, който след въвеждане в експлоатация ще стане най-бързият в света, съобщава CNN. Композицията ще достига максимална скорост от 600 км/ч.

Влаковете от типа MagLev (от магнитна левитация) се носят над релсите с помощта на електромагнитно поле. При движението си композицията не докосва до пътя и единствената съпротивителна сила е въздухът.

Прототипът на новия влак е построен в завода на CRRC в гр. Циндао. Изпитанията започват съвсем скоро, а въвеждането в експлоатация е насрочено за 2021 г.

За най-бързото електромагнитно железопътно трасе в света в момента се смята линията между летище „Пудун“ и метростанция „Лунян“ в Шанхай. Влакът, който се движи по нея, изминава 30-километровото разстояние за 7 минути със скорост 431 км/ч.

Рекордът за най-бърз влак на електромагнитна възглавница обаче принадлежи на японски MagLev. По време на изпитания на експериментално трасе между Токио и Нагоя през 2015 г. той развива 603 км/ч. Редовните курсове започват през 2027 г.