Нинова обявява процедура за избор на нов председател на БСП

Само ние увеличаваме гласовете си след последните европейски избори. Всички други партии имат намаление на гласовете в абсолютна стойност. Само ние увеличаваме броя на депутатите си. Това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

„Въпреки това ние загубихме тези избори. Утре, 28 май, сме свикали Национален съвет, ще направим няколко предложения. Смятам, че отговорността трябва да е солидарна. Ще предложим да се проведат конференции, на които да се направи анализ по места. Да се направи обективен анализ, обективна оценка. Ще предложим провеждане на областни съвети, избор на председатели. Трето ще предложим стартиране на процедура за председател на БСП”, заяви Нинова.

На съвета ще има внесено и друго предложение – да се върне БСП в парламента и да се внесат промени относно Антикорупционния закон. Нинова обаче отрече, че това е повлияло за загубата, като обясни как две седмици преди изборния ден социолозите им давали равен резултат в ГЕРБ, но „за две седмици се случило нещо“ и трябвало да се анализира. На въпрос дали сега БСП ще продължи да иска предсрочни избори, председателят на Столетницата каза, че партията си остава на същата позиция.

Нинова изрично подчерта, че още не е председател в оставка на социалистите, защото първо трябва да се определят правилата за избор на нов председател. Тя обаче не потвърди, че Сергей Станишев е успял чрез преференция да стигне от номер 5 до номер 2 в червената листа.