Баща и син отнесоха 2000 лева глоба

Баща и син от Якоруда са осъдени от Районен съд – Разлог да заплатят по 1000 лева глоба заради сеч на 4 броя смърчови дървета. Фазли Б. и Ибрахим Б. са изправени на подсъдимата скамейка с обвинение за това, че са отсекли и извозили четири смърча с кубатура от 2.06 куб.м на обща стойност 206 лева, които не фигурирали в указаните в редовното писмено позволително, с което подсъдимите извършвали сеч в местност край Якоруда.

Заради малкото количество незаконно отсечена дървесина случаят е счетен за маловажен, двамата са освободени от наказателна отговорност и им е наложено административно наказание на всеки от тях по 1000 лева глоба.

Двамата подсъдими работели като секачи и извозвачи на дървесина към фирма, която имала разрешително за сеч и извоз, както и редовно позволително, съгласно което е било разрешено добиване на дървета, но само маркирани. При обход на мястото горски стражар към „ДГС Якоруда” установил, че бащата Ибрахим Б. реже с моторен трион смърчово дърво, а синът Фазли извлича с кон други отрязани дървета от същия вид. При проверката горският констатирал, че дървото не е маркирано с контролна горска марка, както и че има още три пъна на отрязани дървета, също без КГМ, и следи от влачене, които водели към временния склад. Три дни по-късно е направен повторен оглед на сечището от горски и лесовъд и за констатираните нарушения са съставени констативен протокол и два акта на името на нарушителите, които са работели за фирмата без сключен договор.

Заради факта, че на двамата подсъдими са налагани вече административни наказание за извършено нарушение по Закона за горите, те са подведени под наказателна отговорност./Struma.bg