Болните от морбили у нас вече надхвърлят 780 души

Болните от морбили у нас вече надхвърлят 780 души, съобщи националният здравен инспектор Ангел Кунчев. Днес в София заседава щаб за борба с опасното заболяване, който набеляза допълнителни мерки срещу него, съобщава БНТ.

Заболелите от морбили тази година са 40 пъти повече в сравнение с миналата. Най-много са в София – две трети от заразените. Голям е броят им и в област Благоевград, болни има в Пазарджик, Бургас, Перник и Пловдив. Над 90% от случаите са сред ромското население.

Най-важното в борбата с морбили е да бъдат имунизирани децата до 18-годишна възраст. Затова една от главните мерки е инспектори от регионалните инспекции още по активно да помагат в издирването на неимунизирани деца в детските и учебни заведения.

И при личните лекари ще се проверява за деца, които нямат имунизация за морбили. Освен това инспектори от регионалните инспекции ще работят с медицинските специалисти в лечебните заведения за ранно откриване на заболяването.

Доц. Лили Маринова, Регионална здравна инспекция – София: Когато вече излезе обрива е ясно, че има някаква шарка. Хубаво и важно е колегите да мислят насочено за морбили, особено когато имаме висока температура с кашлица, с конюнктивит или диария – още преди да е излязъл обрива.
Морбили е едно от най-заразните заболявания. Първата имунизация е когато детето е на 13 месеца, а втората – на 12 години. Едва тогава се смята, че вече е изграден имунитет. Възрастни, които не са имунизирани, също се разболяват. Днес от инспекцията в Русе съобщават за нов случай в града 39-годишен мъж, който е приет за лечение в Инфекциозното отделение на Русенската болница.

Д-р Маргарита Николова, директор на РЗИ – Русе: Да се надяваме да няма втори такъв случай, дано да се ограничи само до него. Вероятно така ще стане, тъй като жена му и двете му деца са имунизирани.
България е на шесто място в Европа по разпространение на морбили. Добрата новина е, че се увеличава броят на родителите, които са чули за опасността и сами търсят личните лекари за имунизация.