Политолог: Предстоят сериозни рокади в местния елит на ГЕРБ

„Без съмнение оставката от днес на Цветан Цветанов е окончателна и това е краят“. Това каза в „Още от деня“ по БНТ политологът от ТРЕНД Димитър Ганев. „Вижда се умората от 10-годишното управление на ГЕРБ, нужна е свежест и са нужни нови лица. „Местните избори нямат нужда от централизация на кампанията, всеки работи за себе си по места“, каза политологът.

„Очаквам сериозни рокади, но не на върха на ГЕРБ, а за местния елит. ГЕРБ се яви на местни избори и през 2007 г., има кметове от тогава, но умората в местната власт ще бъде компенсирана с промени“, заяви Ганев.

На въпрос дали това е послание след „Апартаментгейт“ Ганев каза, че посланието е към цялата партия и означава, че към никого няма да има прошка. „Там където има напрежение и проблем, решението е оставка или законодателна промяна, за да няма имиджови щети. Не знам дали някога е губил партията, Цветанов е държал организационно, сега Борисов влиза в партията истински и организационно, но ще се запознае с много повече лица в местната власт“, прогнозира Ганев.

На въпрос дали има битка за поста на Цветанов политологът каза, че е възможно да има няколко фигури, които да поемат ресорите, с които Цветанов се е занимавал. Той даде за пример дейността на Даниела Дариткова, която се занимава само със своя ресор.