Баничанският кромид лук е бил разменна монета в миналото

 „Прочутият баничански кромид лук- един от символите на село Баничан от незапомнени времена, днес продължава да е основна земеделска култура в района. В миналото, зеленчукът е бил разменната монета за местните хора, които са го разменяли за картофи, за борина, за топлината. Сега имаме идеята, дай Боже и да се случи, нашият кромид лук, да защитим и като един от 30-те вкуса на българската съкровищница“ – коментира за Радио Благоевград Румяна Джибова, секретар на Читалище „Изгрев 1930“ в село Баничан. Нейна е идеята, баничанският кромид лук да бъде регистриран като селскостопански продукт със защитено географско наименование в Европейския съюз. В селото тече разяснителна кампания, след което предстои и създаване на Асоциация на производителите на баничански кромид.

  „Всеки спира и купува от прочутия баничански кромид лук, повече червения, розов, белия по-рядко, но и него го купуват. Стана много известен и търсенето наистина стана много голямо. Доволни сме и от търсенето и от това, което сме произвели“ – споделят  производители на прочутия зеленчук, който се продава на крайпътния пазар при село Баничан. Според тях, старите сортова баничански кромид, са всъщност два вида-розов и червен.

Румяна Джибова

Румяна Джибова

 

„Няма разлика във вкуса, само в цвета. Червеният се използва повече за готвене, а розовият за салати“-категорични да земеделските производители, според които зеленчукът се използва и за лечение на различни здравословни неразположения.

  „За да се отгледа хубав кромид, трябва хубава почва, прекопаване минимум 5-6 пъти и поливане през ден, за да има сладост кромида. Той може да се консумира в прясно, изсушено и консервирано състояние. Продава се и на плитки, защото така зеленчукът е по-траен“ – споделят още земеделските производители на прочутия баничански кромид лук./bnr.bg