Гърците днес избират местна власт

В Гърция днес ще се проведе вторият тур на местните избори. Нашите южни съседи трябва да изберат кметове на 227 общини и префекти на 7 префектури, предаде репортер на БГНЕС.

Втори кръг ще има и в двата най-големи града – Атина и Солун.

За кметското място в столицата ще спорят Костас Бакоянис от „Нова демокрация“, който спечели на първия тур 42,65%, и кандидатът на управляващата партия СИРИЗА Насос Илиопулос, за когото дадоха гласа си 16,98% от избирателите.

Костас Бакоянис е член на най-влиятелната гръцка политическа династия Венизелос-Мицотакис от Крит. Неговият дядо е любимият министър-председател на гърците Константинос Мицотакис /1990-1993 г./. Майка му е Дора Бакояни /2006-2009 г./ бивш външен министър и кмет на Атина /2003-2006 г./. Чичо му е Кириакос Мицотакис, който в момента е лидер на „Нова демокрация“ и най-вероятно следващият министър-председател на страната.

В северната столица за поста на градоначалник спорят двама представители на консерваторите. Това са Николаос Тахиаос и Зервас Константинос, и двамата са членове на „Нова демокрация“, но вторият няма партийната подкрепа да се бори за кметски стол. Разликата между тях е минимална и е в полза на Тахиаос.

Кандидатът на СИРИЗА не успя да се пребори и да влезе в надпреварата за кметски пост във втория по големина град на страната.

На първия тур, който се състоя миналата неделя заедно с европейските избори, бяха избрани префекти на 6 от общо 13 префектури. Петима от тях са членове на опозиционната „Нова демокрация“.

Мандатът на новоизбраните кметове, общински съветници и префекти започва на 1 септември тази година и ще продължи до 31 август 2023 г. Гласуването започва в 7.00 часа сутринта и ще приключи в 19.00 часа местно и българско време.