Гърция връчи нота на Германия, иска 320 млрд. евро репарации

Гръцкият посланик в Берлин депозира в германското Външо министерство нота, в която гръцкото правителство призовава немската страна да започне преговори за решаване на въпроса с изплащането на военни репарации и компенсации за нанесени щети от Първата и Втората световна война. Дипломатическата акция е предприета в изпълнение на решение на гръцкия парламент от 17 април, се казва в официално съобщение на гръцкото Външно министерство, цитирано от РИА Новости и Manager.bg.

Гръцките претенции

Гръцкият парламент прие резолюция, с която възложи на правителството да поиска от Германия изплащането на военни репарации в размер на 309,5 млрд. евро за понесени щети от Втората световна войно и 9,2 млрд. евро за щети от Първата световна. Освен това, Гърция оценява компенсациите за гибел и трайни увреждания на хора в тези периоди на 107,2 млрд. евро. Правителството трябва да изиска и връщането на откраднати археологически ценности и реликви.

Според доклад на парламентарната комисия, въз основа на която е приета резолюцията, по време на Втората световна война Гърция е загубила 558 хиляди души, а 880 хиляди са станали инвалиди. 19,7% от населението на страната, което през 1939 г. е било 7,335 милиона души, са станали жертви на войната.

В резолюцията се посочва също, че гръцката държава никога и по никакъв начин не се е отказвала от своите претенции, въпросът за отписване на претенциите на гръцката държава никога не е бил повдигат и не може да бъде повдигнат.

Позицията на Германия

Германия отхвърля всички искания на Атина. Германските власти твърдят, че тяхната страна вече е изпълнила задълженията си, плащайки 115 милиона марки през 1960 година. Позицията на правителството на Германия по тази тема е „непроменена“, въпросът е решен „окончателно юридически и политически“, заяви Мартин Фиц, официален говорител на германското правителство.

В същото време, германският канцлер Ангела Меркел по време на преговорите в Атина през януари 2019 г. призна отговорността за престъпленията на нацистите по време на окупацията на Гърция, но не отговори на искането за плащане на обезщетения и връщане на така наречения окупационен заем. „Ние сме отговорни и признаваме престъпленията на националсоциалистите“, каза канцлерът, без обаче изобщо да засяга темата за обезщетението.

Вашият коментар