Сърцето на България туптя учестено на Четвъртия фолклорен фестивал „Соватчии“ на българите в Кипър, проведен в кипърския град Лимасол

Над 8 самодейни български танцови формации от целия остров, ученици от българските училища заляха сцената с трибагреници и български ритми, доказвайки, че България я има навсякъде, където има българи и се чува българска музика.

Участнички от фолклорна формация "Соваджии"

Над 1000 души се събраха на старото пристанище в курортния град и образуваха дълго българско хоро под ритмичните песни на гост-изпълнителя Здравко Мандаджиев.

Гвоздеят бе изпълнението на народния певец Добрин Добрев, който от дълги години живее в Кипър.
Гвоздеят бе изпълнението на народния певец Добрин Добрев, който от дълги години живее в Кипър.
Снимка на Teodosi Teodosiev Sovatchiqta.
Теодосий Теодосиев – Соватчията

„Благодарим на всички вас, че помогнахте за пореден път да изпратим послание към всички българи по света и в Родината, че „заедно можем”, защото България е там, където звучи българска музика. България е там, където тупти ритъма на българските танци. България е там, където сме ние, нейните посланици по света. Никъде по света хората не пеят толкова всеотдайно като българите. За нас песента и танца е начин на живот – с нея се радваме и скърбим, с нея страдаме и мечтаем“, каза основният организатор на фестивала Теодосий Теодосиев.

Поздравителен адрес от името на министър Захариева прочете посланика на България в Кипър г-н Любомир Тодоров.

Четвъртия фестивал за народни песни и танци „Соватчии ” в град Лимасол се осъщести със специалната подкрепа на българското посолство в Кипър, медийното партньорство на в. Български новини, фолклорна формация „Соватчии „, сдружението „Българи зад граница“ и разбира се наши сънародници и фирми.