Живописното село Делчево за поредна година ще бъде домакин на традиционния летен фестивал „Еньовденски тайнства”, който тази година ще се проведе на 22 и 23 юни /събота и неделя/. Организатор на фестивала е община Гоце Делчев.

Програмата в първия ден – събота, ще започне в 18.00 часа, когато малки и големи ще могат да се включат в приключенска разходка по пътеките около селото за бране билки и цветя. Младите момичета ще участват в ритуала „Мълчана вода” в местността „Вълчова тумба”.

Неделният ден, ще започне с програма в 05.00 часа с посрещане на слънцето и бране на билки в местността „Вълчова тумба”. След това ще ви очакваме в ателие „Изработване на еньовски венци”. И тази година Еньовата буля ще отправи своята благословия, а всички, които желаят ще могат да се проврат през Еньовския венец за здраве и късмет. На мегдана в Делчево ще научите някои магически еньовски тайни за билките, ще се запознаете с интересни рецепти на вкусни ястия, приготвени от учениците от ПГ по МСС „Пейо Яворов“. Ще имате възможност и да научите повече за книгата „Атлас на лечебните растения в Северна Македония и България“, лично от нейния автор д-р Драган Йованов, който ще я представи на мегдана в село Делчево.

Специален гост на фестивала тази година ще бъде шеф Божана Кацарова – победител в „Мастър Шеф“ сезон 3, която ще приготви модерни десерти с традиционни билки.

И тази година на площада в китното село ще има благотворителен базар „Билки за лек и вкус“, където всеки ще може да си закупи билка, а със събраните средства ще се подпомогнат жени с онкологични заболявания от Гоце Делчев и региона.

В традиционната Еньовска фолклорна палитра, която ще започне на мегдана в 10.30 часа ще участват: фолклорни групи към ансамбъл „Топлика“ при НЧ „Никола Йонков Вапцаров – 1927“ с. Мосомище; женска фолклорна група с. Левуново; самодейци от община Гоце Делчев.

Нека се потопим заедно в магията на приказното село Делчево и открием летните тайнства на Еньовден!

    Летен фестивал „Еньовденски тайнства” с. Делчево

П Р О Г Р А М А

 

събота – 22.06.2019 г.

18:00 ч. – „По пътеки извити за билки лековити“ – Приключение за деца и възрастни с бране на билки и цветя.

Място: в гората около селото

19:00 ч. – „Мълчана вода“ – ритуал с жени и млади момичета

Място: площада с. Делчево

 

неделя – 23.06.2019 г.

05:00 ч. – Посрещане на слънцето в местността „Вълчова тумба“

09:30 ч. на площада в с. Делчево:

Изработване на Еньовски венци. Избор на най – красив венец.

10:00 ч.

– Благотворителен базар „Билки за лек и вкус“ –  Сдружение „Хроника срещу рака“,

– Кулинарна изложба на местни специалитети – ПГ по МСС „Пейо К. Яворов“.

– Представяне на книгата „Атлас на лечебните растения в Северна Македония и България“ от автора д-р Драган Йованов

 

Със специалното участие на шеф Божана Кацарова – Победител в „Мастър Шеф“ сезон 3, която ще приготви модерни десерти с традиционни билки.

 

10:30 ч. – Еньовска палитра с участието на:

Фолклорни групи към ансамбъл „Топлика“ при НЧ „Никола Йонков Вапцаров – 1927“ с. Мосомище; женска фолклорна група с. Левуново; самодейци от община Гоце Делчев.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:
error