Забраняват пържени храни в детските градини

Забраняват се пържените храни и се ограничава консумацията на добавени захари и готварска сол с всички храни в менюто на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Това се казва в Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2011 г. за здравословно хранене на децата, публикувана за обществено обсъждане. Варените храни пък трябва да бъдат приготвяни на пара.

В менюто ще се включват най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично. Към продуктите, подходящи за храненето на деца, са добавени напитки от пасирани плодове/зеленчуци и консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители, „мармалади от плодове“ и конфитюри с плодово съдържание, съответстващо на „екстра качество“.

Ежедневно ще бъдат включвани в менюто най-малко 350 грама кисело или прясно мляко и най-малко 35 грама сирене и/или кашкавал при целодневно хранене. Прясното и кисело мляко трябва да са краве и със съдържание на мазнини от 3% до 3,6%, като два дни седмично се включва кисело мляко с 2% мазнини и/или прясно мляко с 1,5% мазнини. Сиренето да е със съдържание на готварска сол до 3,5%, а кашкавалът – до 3%. Айрянът трябва да се предлага без сол. Не се допуска предлагане на прясно, кисело мляко и млечни продукти с изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.

Месото не трябва да е претърпяло друга обработка освен охлаждане. Телешкото и свинското месото да са без видими тлъстини, сухожилия и кости, а птичето месо да е без кожа. Мляното месо да е нетлъсто. От месните продукти се допускат шунка и филе без съдържание на механично отделено месо и формовано месо. Не се допуска предлагане на промишлено произведени месни заготовки (кайма, кебапчета, кюфтета, кърначета, наденици и др.), както и предлагане на месни продукти като основни ястия.

Забранява се предлагането на солена, пушена, сушена, маринована или консервирана по друг начин риба и хайвер. Не се допуска предлагане на миди, стриди, калмари, октоподи, раци, скариди и други нерибни хидробионти.

В менюто се включват за консумация пресни яйца най-малко два пъти седмично на боб, леща и нахут.

Вашият коментар