Протест срещу акцията, извършена вчера от ГДБОП в офисите на “Кабел Сат Запад”, се проведе снощи в гр. Гоце Делчев

Десетки се събраха пред офиса на фирмата, за да протестират, че половината град е без кабелна телевизия и интернет. 

Акция срещу фирмата се проведе в Югозападна България в градовете Кюстендил, Дупница, Благоевград и Гоце Делчев. Абонатите на “Пирин СОТ” в Благоевград също се без интернет.

Корпоративни интереси стоят зад обиските на офиси на кабелни оператори в Югозападна България, съобщи вчера за БГНЕС адвокат Емил Василев. Той коментира казуса с обиските в качеството си на правен консултант на двете най-големи браншови организации в България – Клуб 2000 – Национално сдружение на малките и средни кабелни оператори (НСМСКО), и браншовата асоциация на Българските телекомуникационни оператори.

Припомняме, че вчера около 10 часа  сутринта започна масирана съвместна акция на ГДБОП и НАП, като са атакувани над 10 офиса на малки кабелни оператори в Югозападна България, сред които и Кюстендил, Дупница, Сандански, Гоце Делчев, Крупник, Бургас, Кърджали и Хасково, и др.

„Служителите на ГДБОП не са представили разрешение за претърсване и изземвания, а такива действия трябва да се осъществяват само с резолюция на съдия от районен или окръжен съд. Не са представили такива съдебни разрешения, като са се позовали на условия за неотложност. Питаме какви са тези неотложни условия, които са наложили да се влиза в офиси на оператори по този брутален начин“, съобщи Василев.

Адвокатът припомни, че във вторник на нарочна национална пресконференция двете сдружения оповестиха, че от Терапро /бел.ред. – Сдружение за защита на легалното разпространение на програми/ са изготвили и изпратили ГДБОП черен списък на малки кабелни оператори, за които се твърди, че нарушавали авторските права. „Списъкът бе предаден за „реализация“ на ГДБОП, но според нас това е политическа поръчка, която цели да унищожи бизнеса на малките и средни оператори, като разчисти бизнестеритории за големите играчи в бранша“, допълни Василев.

„Толкова ли свършиха наркотрафикантите, убийците, крадците, организираните престъпни групи, та да се налага полиция да влиза по офисите на фирми, които съвсем законно извършват своята дейност“, попита адвокатът.

Влиза се избирателно само в офисите на малки кабелни оператори. „Това е най-мащабната полицейска операция, като такава не сме виждали дори срещу наркотрафиканти или трафиканти на хора“, допълни Василев. При обиските се изземват компютри, лаптопи и други електронни устройства, които са от първостепенно значение за това фирмите да могат да работят и да подават интернет и телевизионен сигнал към своите абонати. Крайната цел е да се преустанови сигнала към абонатите и те да се пренасочат към по-големите фирми, съобщи адвокатът.

„Ще подадем жалби до прокуратурата персонално срещу всички участници от ГДБОП и НАП в тази незаконна акция. След това ще сезираме и всички европейски институции, включително и в Страсбург и Люксембург, защото такова брутално унищожаване на легален бизнес е нечувано в съвременната история, още повече пък в страна-членка на Европейския съюз“, допълни Василев.

 БГНЕС

Вашият коментар