Корнелия Нинова отказа да внесе оставката си на конгреса на БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отказа да внесе оставка като партиен председател в началото на петото заседание на 49-тия конгрес на партията. „Няма да внеса оставката си на 49-тия конгрес. Още не сте се произнесли, но другари се самоиздигат за председатели вече. Други вече без да са издигнати се считат за такива и раздават кабинета на „Позитано““, заяви Нинова, цитирана от Булнюз.

„Другари, които тези дни се събирате по ресторанти, кабинети, бизнес офиси и се сговаряхте, карахте как да разделите наследството след Корнелия Нинова да ви кажа: още не съм умряла и наследството не е открито. Чакайте, не бързайте, ще имате възможност, но не сега, не веднага и не тук на този конгрес“, подчерта Нинова. Тя пое цялата отговорност за вота и подаде оставка на Пленум на партията на 28 май 2019 г. Нинова подчерта, че след пренареждането на листата за евровота е казала, че отговорността носи Националният съвет.

„Но моята представа за морал и достойнство в политиката, за личен пример как се носи отговорност, за модерен европейски политик, не ми позволи това- да се крия зад колективна отговорност, т.е. безотговорно“, каза още Корнелия Нинова и посочи, че е сгрешила в последствията. Според нея различни политически и икономически лобита са задвижили интересите си за овладяване на БСП и за поставяне начело на нов председател.

„На тези бизнесмени, които отвън се опитват да се бъркат в партийните ни работи, искам да кажа от тук, от това място, защото не ходя в кабинетите им: „Наиграхте се последната една седмица – затворете си портфейлите, уважаеми господа“, разпали се Нинова към края на своето изказване.