Ваклиново чака над 20 000 гости на тютюнджийски събор

Сатовчанското село Ваклиново ще върне стотици гурбетчии в родния край с 15-тото издание на тютюнджийския събор.

Тази година се очаква над 20 000 гости от целия Неврокопски край да участват в събитието, което ще е на 20 и 21 юли и се провежда под патронажа на кмета на община Сатовча – Арбен Мименов.

Резултат с изображение за sabor vaklinovo

Много местни хора, които работят в чужбина, си идват специално за този голям празник. В последните няколко години за двудневните тържества в местността Ливадите до селището идват между 20 000 и 30 000 души.

Свързано изображение

Ваклиновският събор е посветен на тютюнопроизводителите от региона. Той се утвърди като един от най-посещаваните, който дава поле за изява на млади таланти и на утвърдени и признати самодейни и професионални изпълнители и състави на българската фолклорна песен. Особен интерес предизвикват и спортните състезания през неделния ден – борбата свободен стил за мъже и жени, както и канадската борба. Целта е чрез магията и красотата на българската песен и танци да се разкрие значимостта на българското фолклорно наследство и да се възстанови старата българска традиция – хората да се събират и веселят заедно.