Как да предпазим смартфона от прегряване, докато сме на плажа

Сезонът на летните отпуски наближава, а с тях и приятните моменти на плажа. Те обаче бързо може да се развалят, ако не се погрижим за смартфона си подобаващо. Mashable дава няколко съвета как да защитим телефона си на плажа и как да гарантираме неговото добро състояние след почивката.

Избягвайте директното слънце

Горещините на плажа могат да се отразят много зле на смартфона и неговата батерия. Затова той трябва да е на сянка. Ако няма чадър, може да бъде поставен или леко увит в блуза или кърпа, но така че да има циркулация на въздуха. Не е добра идея да се оставя в колата, ако тя не е на сянка.

 

Ако телефонът започне да прегрява, то той трябва да бъде изключен веднага. Може да му се помогне да се охлади с помощта на вентилатор, ако има такъв наоколо.

Водоустойчивост

Много от новите смартфони от високк клас са водоустойчиви, но все пак това не означава, че постоянното къпане в морето ще им се отрази добре. А за телефоните, които не са водоустойчиви, е най-добре да стоят в непромокаема чанта или защитен калъф.

Имайте предвид пясъка

Пясъкът може да нанесе доста поразии на телефона. Най-малкото може да надраска стъклото или корпуса. Освен това може да попадне в портовете и да ги увреди при свързване с кабел по-късно.

Затова е добре да използваме телефона възможно най-малко на плажа. Дори и да сме много внимателни, песъчинките постоянно летят във въздуха и могат да попаднат в сглобките на корпуса.

А ако искаме да влезем във водата?

Остава въпросът кой ще пази телефона? Има най-различни варианти на креативност – от скриване на ценностите във фалшиво, предварително подготвено шише с плажно масло, до скриването им в мръсни на вид дрехи и др. Много хора разчитат и на околните, които да забележат, ако някой започне да рови в багажа им.

Когато се приберем

Когато се приберем след плаж е добре хубаво да огледаме телефона и да почистим и продухаме всякаки песъчинки, които може да са попаднали по него, особено в портовете. Това може да стане особено лесно с компресиран въздух.

Apple препоръчва и мек, леко влажен парцал. Преди да се прави каквото и да е почистване обаче, първо трябва да изключим телефона. Така се премахва рискът от късо съединение. След като е добре почистен и напълно сух, телефонът може да бъде включен отново.