Първоначално за таксуване ще бъдат въведени не повече от 6000 км, заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

 

 

По договор обаче компанията изпълнител „Капш“ трябва да изгради инфраструктура на 10 800 км. До намаляването на толувания обхват се стигна след недоволството на тежкотоварните и автобусните превозвачи, които изтъкнаха, че той не е бил обсъден предварително с тях. След настояване на бранша се отложи и стартът на таксуването за време, който по закон трябваше да е на 16 август т.г.

До края на седмицата ще бъдат готови законовите промени, с които стартът на тол системата ще се отложи, каза Николай Нанков. Той увери, че от 16 август системата ще бъде в техническа готовност за провеждане на тестове в реални условия, които да продължат най-малко три месеца.

Тол тарифите и обхватът ще бъдат окончателно определени след края на тестовете. Това означава, че таксуването за време за автобусите и камионите ще започне най-рано през ноември. Реалната търговска експлоатация на тол системата няма да започне преди да изчистим всички проблеми, увери Нанков.

Преизчислени са и очакваните приходи от тол системата, добави Нанков и поясни, че очакванията за приходи от тол такси са около 700 млн. лева.

Следващата сряда, 3 юли, предстои среща с бранша, а в петък – 5 юли, ще се проведе Национален съвет по въвеждане на тол системата./DarikNews

Споделете или харесайте в социалните мрежи:
error