• От 1 юли алкохол или дрога зад волана се наказват със затвор, неправилно паркиране струва 80 евро

  • Глобяват рибари с лодка в морето и мрежи, боклуци на плажа струват 400 евро

Гърция отдавна е любима дестинация за хиляди българи, които карат там ваканцията си или отскачат през уикенда.

В южната ни съседка обаче има много капани, с които сънародниците ни трябва да се съобразяват, за да не превърнат почивката си в кошмар.

Още от понеделник, 1 юли, влизат в сила драстични промени в Наказателния кодекс, които касаят шофьорите. Всеки от тях, заловен да кара след употреба на наркотици и алкохол, рискува да бъде пратен в затвора за срок до три години и да плати солидна глоба.

Същото наказание очаква и водачите при шофиране върху тротоари, каране в насрещното движение и ако се превозва неукрепен товар, което би могло да предизвика нараняване на трети лица или повреда на чужда собственост.

Една година затвор е възможно наказание, ако шофьорът е поставил на риск живота на трето лице.

10 години лишаване от свобода са предвидени за причинена тежка телесна повреда, а при смърт на повече от един човек наказанието достига до доживотен затвор.

Иначе и наказанията за по-дребни прегрешения са доста солени.

За преминаване на червен светофар глобата е 700 евро плюс сваляне на табелите на автомобила за 60 дни и отнемане на шофьорската книжка на водача за 20 дни.

За неспазване на сигнализацията на жп прелез или неправилно изпреварване глобата е 700 евро и 20 дни без книжка.

За превишаване на максимално допустимата скорост с 30 км/ч или движение по магистралата с над 150 км/ч – глобата е 350 евро и 90 дни без книжка.

Без книжка може да останете и за говорене по телефон по време на шофиране и глоба 100 евро.

Шофиране без книжка струва 200 евро, без колан 350 евро, а книжката се отнема за 10 дни.

Българските туристи в Гърция трябва да внимават къде и как паркират. В противен случай те рискуват да намерят колите си със свалени номера и да отнесат глоба от 40 до 80 евро.

От началото на летния сезон полицията в южната ни съседка започна акция срещу неправилното паркиране,  като особено внимание се обръща на крайморските селища и курорти.

Глоби се налагат, както на коли с гръцка регистрация, така и с чуждестранни номера. Чужденците получават номерата на колата след плащане на глобата в размер от 40 до 80 евро, докато гърците остават без кола за три месеца.

Властите съветват нарушителите задължително за подписват наказателния фиш, независимо дали са съгласни с глобата или не, защото само при подписан фиш имат право на обжалване.

Българите трябва да не качват на стоп непознати хора, защото заради наплива от мигранти, гръцките полицаи проверяват стриктно пътниците в колата. Присъдите за трафик на нелегални емигранти са от 2 до 20 години лишаване от свобода за всеки превозван човек.

Сънародниците ни, които предпочитат палатки и къмпинги, пък трябва да внимават да не оставят боклуци.

Глобата за това е цели 400 евро при първо нарушение. Същата е и санкцията за палене на огньове.

Забранено е да се поставят палатки и каравани извън определените за къмпинг места. Наказанието е 150 евро глоба и до три месеца затвор.

Тези нашенци, които отиват да ловят риба в Егейско море и в реките Струма и Места, също трябва да внимават.

Те могат да мятат въдици без да плащат никакви разрешителни само от брега на морето и реките, но без да влизат с лодки в тях. Те нямат право също да използват мрежи, динамит или химически вещества.

За риболов вътре в морето се такса от 20 евро. Всеки рибар има правото да хване не повече от пет кила риба в рамките на 24 часа, с изключение на случаите, в които само една от рибите е по-тежка от пет килограма.

Българите могат да се вслушат и в съветите, които британското Външно министерство отправя към сънародниците си, тръгнали на екскурзия в Гърция.

На първо място е да се подготвят за дълго и търпеливо висене на опашките по контролно-пропусквателните пунктове.

 

От българска страна това важи най-вече за Маказа, където заради наплива на румънци и украинци се чака с часове.

Другата заплаха, която плаши най-много англичаните, са комарите, разнасящи западнонилска треска и други зарази.

Foreign Office също така отбелязва, че в Гърция има контрол върху финансите, което води до ограничения на дневния лимит на парите, които могат да се теглят от дебитни и кредитни карти (обикновено 600 евро).

Другата неприятна новина за нашите туристи е, че свалянето на ДДС в южната ни съседка през май засега не се отразява на цените в магазините и заведенията.

standartnews.com

Споделете или харесайте в социалните мрежи:
error