Гърците гласуват за ново правителство след като премиерът Алексис Ципрас организира предсрочни избори заради огромното си поражение на евровота в страната.

Гръцкото електронно издание Ekathimerini публикува първи коментари на президента и някои от политическите лидери.

Държавният глава Прокопис Павлопулус: „Това е ден за гражданите и тяхното решение“.

Премиерът Алексис Ципрас: „Гърците решават относно посоката, по която ще се движи страната им в следващите четири години, решават за техния живот. Искам да призова всички граждани да гласуват въпреки високите температури в неделя. Искам конкретно да се обърна към младите да не остават това важно решение в ръцете на други. Вярвам, че това е важна битка, която трябва да водим с оптимизъм и решителност до последната минута, така че жертвите на нашия народ да не са напразно“.

Лидерът на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис: „Гърците вземат съдбата си в свои ръце. Уверен съм, че утре ще е началото на нова епоха“.

Фофи Генимата, лидер на „Движение за промяна“ (КИНАЛ): Днес разумът ще се завърне чрез волята на избирателите. Гласове за „Движение за промяна“ за жизненоважни за интересите на хората и политическата стабилност, горди сме от нашата прогресивна идентичност“.

Димитрис Куцумбас, лидер на Гръцката комунистическа партия: „Гласуваме, за да сме по-силни утре, да сътворим по-светъл път за себе си и за нашите деца“.

Бившият премиер-консерватор Антонис Самарас: „От утре ще започнем да изграждаме Гърция на растежа, справедливостта и достойнството“.

Бившият премиер-социалист Георгиос Папандреу-младши: „Гласуваме за надежда, за тези, които не искат да видят Гърция оцветена в консервативно синьо“

Споделете или харесайте в социалните мрежи:
error