Първи студен фронт за юли удря Балканите!

През изтичащите 24 часа студен фронт от Северния Атлантик бързо ще дестабилизира атмосферата на полуострова от запад-северозапад на югоизток. Очакват се силни гръмотевични бури над по-голямата част от полуострова, като най-мощни ще са над Централна Сърбия и Северна Румъния, пише meteobalkans.com.

Бурите се очертава да обхванат и централната част на Среднодунавската равнина, където е разположена – Унгария и до сутринта ще определят времето над западната част на Румъния, главно над Трансилвания.

За тази област се издава Ниво 3 (червен цвят ), за силни гръмотевични бури и условия за средна и едра по размер градушка.

Ниво 3 също се издава и за възможни суперклетки над Сърбия и Румъния. Обикновено тези явления са свързани със силни пориви на вятъра, едра градушки и внезапни порои, които  ще са придружени и силна гръмотевична дейност. Възможни са и материални щети. Поривите на вятъра е възможно да достигат до 80 километра в час, което отговаря на бурен, почти ураганен.

По ефекта на доминото се разклати стабилността на атмосферата и отвъд долината на Искъра – в Средната Дунавска равнина.
Оранжев код – ниво 2 се издава за очаквани шквалови явления, силни пориви на вятъра и градушки, с размери между 2-4 см. Оранжев код също се издава за възможни суперклетки, но риска е значително по-малък.

С преминаването на студения фронт вятърът на север от Балкана ще се усилва и са възможни до ураганни пориви, не са изключени и материални щети и над райони извън ниво 3 и ниво 2.

Буреносната армия ще достига и Средната Дунавската  равнина не са изключени и силни бури над Средногорието и Горнотракийската низина.

Тогава се очаква и първите бури рожби на фронта да стигнат до Лудогорието и Добруджа и по ефекта на доминото и до Северното Черноморие.
Засега изгледите са за разхлаждащи дъждове, но взаимодействието на буреносни облаци от сушата, навлезли в морето, винаги може да доведе до изненадващи резултати – внезапни порои и усилвания на вятъра до бурни пориви.

Днес, с предимно умерен северозападен вятър, през страната преминава студен атмосферен фронт и с него въздушната маса ще се лабилизира. Главно около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. В Южна България температурите ще са все още високи – до 35°-36°, докато в Северна – ще се понижат и ще бъдат 28°-32°.

В следобедните часове на понеделника условия за по-слаби бури има и южно от Източна Стара планина.

Морето почти няма да усети студения фронт, който ще опита да докара лека прохлада от Атлантика, но във вторник от северозток ще започне да нахлува много хладен въздух от разширяващ на югозапад полярен циклон.

Тогава Черноморието следва да получи своя дял от овлажняването, което утре почти сигурно ще получат северозапада и Средната Дунавска равнина, но по линия на трансформиран полярен циклон, установил се над североизточната част на Източноевропейската равнина.

Вашият коментар