На връх Бузлуджа с мащабна възстановка на последната битка на четата на Хаджи Димитър бяха отбелязани 151 години от гибелта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, и техните четници. Честванията в историческата местност събраха стотици родолюбиви българи, събитието уважи и евродепутатът Александър Йорданов.

Проявите започнаха тази сутрин в Казанлък с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Стефан Караджа. По-късно на площад „Севтополис” бяха поднесени венци пред паметника на четниците от казанлъшкия край Христо Янъков и Стефан Орешков, обесени на площада в града след разгромяването на четата.

Пред паметника на Хаджи Димитър на Бузлуджа бе отслужена заупокойна молитва от казанлъшки свещеници.

В паметното си слово директорът на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ Чавдар Ангелов припомни, че четата води пет сражения, това е и първият организиран български военен отряд, който навлиза в поробените ни земи. „На днешния ден, навръх Илинден, българите от Шипка, Крън и Енина получават разрешение от турските власти да погребат телата на героите. Тук са били положени обезглавените тела на войводата Хаджи Димитър и 23-ма от неговите четници”, припомни Ангелов.

След церемонията зрителите станаха свидетели и на мащабна възстановка на последните боеве на четниците с участието на 120 мъже и жени от Национално дружество „Традиция“. Те пресъздадоха драматичните събития през юли 1868 година на същото място, където пада убит Хаджи Димитър. В ролята на войводата за първи път се превъплъти 28- годишният Цветан Байнов. Честванията приключиха с традиционния обреден курбан.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:
error