Днес е най- големият религиозен празник за мюсюлманите – Курбан Байрам. На този ден вярващите дават курбан за здраве и си искат прошка.

Поздравявам най-сърдечно мюсюлманите с настъпването на големия празник Курбан Байрам! Това написа в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ премиерът Бойко Борисов. „Нека дните на всички са изпълнени с радост и щастие за семействата и близките Ви, да има мир, разбирателство и взаимно уважение!“, пише още премиерът Борисов.

Празникът започва днес и се отбелязва четири дни.

Денят, предизвестяващ настъпването на Байрама, се нарича „Арифе“. Тогава жените месят мекици, домашни погачи, приготвят халва и ги раздават на съседите си, на близки и приятели за душите на починалите.

В първия празничен ден, както повелява традицията, мъжете отиват на джамия за тържествена молитва. След молитвата вярващите целуват ръцете на по-възрастните и искат прошка от тях. Празникът е най-вълнуващ за децата, които по традиция се даряват с пари и лакомства.

Основна традиция на Курбан Байрам е пренасянето на животни в жертва за здраве, успех и благополучие. Курбан може да се заколи през първите три дни на празника. Животните, които могат да се принесат в жертва, са овце, кози, крави, телета, биволи, камили, стига те да са здрави и без недъзи.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:
error