Трябва да се пръска за комари и във водоемите. Тази година се дадоха много пари за борба с тези насекоми. Мерките трябва да са много сериозни и да се пръска няколко пъти годишно. Задължително е, пак казва, унищожаването на ларвите им във водоемите. Има и екологични препарите, които убиват само комарите, но не и пчелите. Хората трябва да вземат и лични мерки и да ползват репаленти. Да не допускат ухапването на комарите. Това заяви в ефира на БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев,  директор на Националния център по заразни и паразитни болести, по повод първият случай на Западнонилска треска у нас.

„Комарите не хапят през две фланелки“, каза още той.

По думите му смъртността е до 20% от Западнонилска треска, особено ако болестта засегне мозъка.

Тази година минингитите са повече в сравнение с миналата, както и ентеровирусите.Той посъветва да се засили хигиената на ръцете. „Добре е да се ползват кърпичките схлорхексидин, а не на спиртна основа“, каза още той.

Кантарджиев заяви, че всяка храна на животинска основа не бива да седи на топло. „Избягвайте овкусители, които стоят на топло. Иначе очаквайте салмонела“, обясни още той.

По повод чумата по свинете той заяви, че трябва да се знаят три неща – когато ги слага в буркани да се свари месото добре. Да се оставят на силните дневни температури и после да се свари или пече още веднъж.“ Ботулиновата отрова е сред най-силните. Тя засяга централната нервна система и ако не умреш, то можеш да останеш парализиран“, поясни още проф. д-р Кантарджиев.

Той заяви, че през тази година с 30% по-малко са инфекции от кърлежи.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:
error