Автобусните превозвачи на протест заради съмнения за въвеждане на монопол в бранша

Автобусните превозвачи излизат на протест този четвъртък заради Законопроекта за Българската автомобилна камара. Според тях предложенията са лобистки и се планира да се прехвърлят задълженията на държавната агенция „Автомобилна администрация“ за лицензиране и обучение на частните фирми в бранша.

Според автобусните превозвачи новият законопроект ще създаде европейски прецедент в тази област и ще даде държавни отговорности за лицензиране и обучения на фирмите от бранша чрез специално създадена за целта Българска автомобилна камара. В нея ще членуват част от транспортните фирми, а по този начин според самите компании ще се убие конкуренцията, а новият орган по техни думи ще се превърне в бухалка за саморазправяне.

“Представете си в един мол два конкурентни магазина. Единият конкурентен магазин е всъщност член на УС на собственика, другият не е. И се създават условия, съгласно които примерно втория магазин не отговаря. Тоест това означава пряка елиминация на конкуренцията”, коментира Ивайло Константинов, Национално сдружение на автобусните превозвачи

И за да защитят конкуренцията, този четвъртък за час и половина автобусните превози у нас ще спрат. Дори утре обаче законопроектът да бъде изтеглен, превозвачите планират и масови шествия от 25-ти юни в цялата страна. Според тях новите правила няма да решат проблемите им, а допълнително ще ги затруднят. Възможни са и фалити на по-малките компании и по-високи цени за потребителите заради допълнителната финансова и административна тежест.

Би Ай Телевизия

Пирин Прес

Next Post

Ток удари млад мъж, “залепи” го на електрически стълб

ср юни 13 , 2018
34-годишен мъж бе поразен от електрически ток. Инцидентът стана в село Самораново, където служителят е бил зает с полагане на оптичен кабел. Заради неспазване на правилата за безопасност на труда той е бил поразен от ел. ток. Веднага екип на пожарната в Дупница пристигнал на място, където огнеборците помогнали да […]