Апостол Апостолов категорично подкрепя консолидацията, която би спечелила милиони левове за подновяване на ВиК мрежата в цяла Благоевградска област

Кметът на община Симитли – Апостол Апостолов категорично застава зад решението да се продължат опитите за консолидиране и включване на поне още една община в Асоциацията по ВиК – Благоевград, което би довело до европейски средства за подобряване на ВиК мрежата в цяла Благоевградска област.

 

ВиК асоциациите са национална стратегия, създадена със Закона за водите. За цялата област са нужни над 900 милиона лева за подобряване на ВиК мрежата.

Невъзможно е общините сами да осигурят този финансов ресурс. ВиК мрежата е изключително амортизирана, необходимо е създаване на пречиствателни станции и поетапна подмяна на инфраструктурата, а това може да стане само чрез консолидация, с която ще бъдат спечелени европейски пари за ВиК мрежата.

 

Вчера Асоцията по ВиК проведе едно доста сериозно заседание в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което продължи повече от три часа. На него беше обсъдена една предстояща възможност – да има консолидирана територия, ако една от общините не членува в Асоциацията по ВиК. Такава към момента е община Кресна. И предвид възможностите през следващия програмен период отново да имаме възможността да кандидатстваме по европейските оперативни програма, по-голяма част от кметовете застават на позицията, че трябва да бъде продължен опита по отношение на това да се извърши така необходимата консолидация на територията на Благоевградска област.

 

На заседанието общините Петрич и Струмяни са заявили желанието си за излизане от обособената територията, но това бе отказано чрез гласуване от страна на кметовете, членуващи в асоциацията, която за момента не е консолидирана. Преди гласуването, свързано с двете общини, по време на заседанието са били приети отчет за бюджета на асоциацията за 2019 година, анализ за дейността й и бюджетът за 2020 година.

Simitli.info

Пирин Прес

Next Post

Тежка катастрофа със загинал на главен път Е-79, движението е спряно

чт февр. 27 , 2020
Тежка катастрофа стана на главен път Е-79 между такси и тир. При инцидента има загинал. БГНЕС Към 18.20 часа такси „Дачия“ идва откъм стария път от Железница и се включва на главния път без да осигури предимство на тир със софийска регистрация, пътуващ към Кулата. БГНЕС При удара автомобилът изхвърча […]