Атракционно пътуване с влакче из древния град Никополис ад Нестум

Древният римски град Никополис ад Нестум край гърменското село Огняново отново посреща туристи след поетапното отпадане на мерките.

 

Атракционно влакче  разхожда туристите до древния римски град Никополис ад Нестум. Влакчето вози гостите на Гърмен в събота и неделя, като прави по един курс сутрин и следобед. Возилото е доставено  по проект ”Реставрация, консервация и социализация на късно античен град ”Никополис ад Нестум”. Влакчето, римските облекла, грънчарска работилница и лъкове са част от проекта на община Гърмен за популяризиране на древния град Никополис ад Нестум като туристическа дестинация.

С атрактивното возило туристите могат да разгледат всички забележителности в региона. Влакчето  е облепено със снимки на забележителностите на общината.

Друга атракция в древния град е грънчарската работилница. В нея всеки посетител ще може сам да изработва пособия и съдове от глина под ръководството на майстор. После предметите ще се вземат за спомен. Всеки турист ще има възможност да се премени в дрехи като древен римлянин и стреля с лък, обясни Николова.

Древният град Никополис ад Нестум е построен в късно-римската епоха, през 106 година, от император Траян в чест на победата му над даките. В буквален превод Никополис ад Нестум означава град на победата. Селището е едно от малкото запазени в България и единствено в Родопите от периода на римското владичество на Балканите. Обявено е за археологически и архитектурен паметник.

Пирин Прес

Next Post

Исторически музей- гр. Разлог с три спечелени проекта

ср юни 3 , 2020
Исторически музей- гр. Разлог за пореден път доказа своята активност. Разработени са проекти, с които музеят кандидатства за целево финансиране, от Министерството на културата, екипът на музея спечели чрез конкурси три проекта. Два от тях са в областта на „Дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните […]