Банковите власти у нас обмислят временен мораториум върху кредитите на граждани и фирми

До тази стъпка най-вероятно ще се стигне, след като Европейският банков орган е подкрепил въвеждането на временни мораториуми в държавите членки, които спират или отлагат плащанията по банкови кредити.

Това става ясно от изявление на Европейския банков орган (ЕБО) за резултатите от проведените през последните дни консултации на ниво ЕС по въпросите за третирането на нередовните кредити и отчитането им по Международния стандарт за финансово отчитане 9 (МСФО 9). В разговорите е участвала и Българската народна банка (БНБ), съобщиха от институцията.

„ЕБО подкрепя инициативите за целенасочени и временни мораториуми (публични или частни), приемани на национално и общоевропейско равнище, които спират или отлагат плащания по банкови кредити“, съобщиха от организацията.

Другата седмица се очаква ЕБО да излезе с детайлни критерии за третирането на заемите при мораториум. Най-вероятно тогава ще се реши и за предприемането на подобна стъпка и у нас.

„На основата на тези критерии БНБ ще вземе решение, което ще обяви в близките дни, по отношение на тяхното прилагане в България. Решението на БНБ ще бъде в продължение на вече анонсираните от БНБ мерки за 9.3 млрд. лв. във връзка с пандемията от Covid-19“, съобщиха от централната банка.

Публичните мораториуми се въвеждат със закон, а частните – по решение на търговските банки и техните асоциации, одобрено от банковия надзор. Публичен мораториум вече бе обявен в Унгария, а частен – в Полша.

У нас най-вероятно ще се върви към частен мораториум. Ако се въведе, той ще даде възможност гражданите и фирмите да не плащат вноските по кредитите си по време на извънредното положение. По тях няма да текат наказателни лихви, нито пък ще могат да бъдат обявявани за предсрочно изискуеми. Самите заеми обаче няма да се опрощават и след отпадане на извънредното положение ще останат дължими, което най-вероятно ще наложи предоговарянето им. Затова финансовите експерти смятат, че дори да има мораториум фирмите и гражданите е по-добре да продължават да обслужват задълженията си.

Мораториумът ще е възможен, защото ЕБО даде „зелена светлина“ за по-благоприятно третиране на просрочията по кредитите в извънредната ситуация. По време на мораториума няма да се искат допълнителни провизии, които се отразяват върху капитала на банките. Освен това просрочените заеми няма да се третират автоматично като лоши.

Досега именно строгото третиране на просрочията по еврозаконодателството не даваше възможност на банките у нас да облекчат клиентите си, пострадали от кризата.

От позицията на ЕБО става ясно, че регулациите могат да се прилагат по-гъвкаво, така че просрочените заеми не следва автоматично да се водят необслужвани и да се начисляват съответните провизии за тях. Банките трябва на индивидуална база да преценят дали съответният кредит е здрав или проблемен в дългосрочен план и на тази база да определят как да го класифицират, става ясно от позицията.

Междувременно, правителството направи обещаното увеличение на капитала на държавната Българска банка за развитие със 700 млн. лв. 500 млн. лв. От тях ще отидат за допълнителни гаранции за банките, които да им дадат възможност да третират бизнеса по-облекчено по отношение на обслужването на кредитите. Други 200 млн. лв. ще подкрепят отпускането на безлихвени необезпечени кредити до 1500 лв. на физически лица, принудени да излязат в неплатен отпуск заради кризата.

Mediapool

Пирин Прес

Вашият коментар

Next Post

Вицеадмирал Емил Ефтимов ще е новият началник на отбраната

ср мар. 25 , 2020
Това стана ясно от решение на правителството, с което предлага на президента Румен Радев досегашният зам.-началник да поеме поста. Преди да бъдат приети тези решения, те се съгласуват между правителството и държавния глава, пише „24 часа“. Правителството предлага и Ефтимов да бъде произведен в чин адмирал. Емил Ефтимов бе зам.-началник […]