Безработните българи в чужбина, ще получават помощи от България

Българите с право на помощи за безработица ще ги получават от България дори ако си търсят работа в чужбина в рамките на 6 месеца, съобщава  в. Български новини

Това гласи предложение на Европейската комисия. Обявената реформа в координацията на социалните системи между 28-те членки на Съюза определя кой е отговорен за изплащането на обезщетенията.

Ако човек загуби работата си у нас и замине зад граница да търси нова, следващите 6 месеца обезщетенията за безработица ще му се изплащат от България, а не от приемащата държава.

Поправките в двата регламента целят предотвратяването на измами с двойно изплащане на социални облаги както от държавата на произход, така и от страната, където хората емигрират. Трудовият стаж в родината ще се признава за обезщетение при безработица само ако поне 3 месеца чуждестранният гражданин е внасял осигуровки в новата си страна на местожителство – гласят уеднаквените правила.

Осем и половина милиона души в трудоспособна възраст са наети или търсят работа в друга страна от ЕС по данни на ЕК от 2015 г. Предстоят тежки преговори по предложението в Съвета на социалните министри в ЕС.

Пирин Прес

Next Post

ДЕКОМПРЕСОРНАТА СТАНЦИЯ В РАЗЛОГ РАБОТИ ПРИ БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ

чт дек. 15 , 2016
„Безаварийно и при безопасни условия работи декомпресорната станция в Разлог“, каза зам.-изпълнителният директор на „Овергаз“ АД Кирил Марковски на работна среща в кабинета на кмета на Община Разлог инж. Красимир Герчев. Взети са необходимите допълнителни мерки за защита на системите за работа, което дава по-голяма сигурност при функционирането им, допълни […]