Благоевградчани протестират в защита на Национален парк Пирин

На 25 януари 2018 г., четвъртък, за пореден път граждани ще протестират срещу приетото решение на Министерски съвет за отваряне за строителство на 48% от територията на Национален парк Пирин.

Този път протестите обхващат София, Асеновград, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Дупница, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свищов, Сливен, Стара Загора, Хасково, а също Берлин, Бристол, Брюксел, Виена, Глазгоу, Гьотеборг, Копенхаген, Лондон, Прага, Скопие и Стокхолм и са подкрепени от коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България”,

Протестното шествие в Благоевград ще се проведе за трета поредна седмица и ще започне в 18.30 часа на площад „България“ (пред Ларго мол).

Исканията на протеста в четвъртък вечерта са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк, за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България, и за обявяване на реалния собственик на концесионера “Юлен” АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.

Според участниците в протеста решението на Министерския съвет отслабва защитата на Пирин, като отваря врати за сечи на вековни гори от бяла и черна мура, ела, смърч и бял бор на възраст между 100 и 500 години. Уникалните екосистеми на Пирин и особено вековните гори са дом на мечки, вълци, диви кози, редки видове сови и кълвачи, както и на над 70 ендемични растения, така Пирин притежава най-голямата концентрация от такива видове в България.

Протестиращите не са срещу зимния туризъм и ски спорта, но искат това да се случва в синхрон с природата и да не засяга защитените територии. Инвестициите в ските не би трябвало да се концентрират само върху един район.

Пирин Прес

Next Post

Капацитетът на социалните центрове в Пиринско е запълнен, няма нередности

ср ян. 24 , 2018
Периодично се извършват проверки във всички социални заведения в Благоевградска област. До момента няма постъпили сигнали за нередности. Това заяви Станка Михова, експерт в Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Благоевград  по повод случая на насилие в дом за деца с психически увреждания в Габрово. Тя подчерта, че се правят изненадващи […]