Благоевград: Недостиг на персонал в заведенията

Близо 200 бармани, сервитьори и готвачи търсят за заведенията в Благоевград. Гладът за кадри тази пролет е рекорден, почти всички кръчми и барове се нуждаят от работна ръка. Парадоксът е, че в Бюрото по труда списъкът с безработни млади хора е дълъг, но няма мераклии да застанат зад бара или да вземат таблите и да сервират.

„Виждаме се в чудо. Дори с надници от 25-30 лева не можем да си намерим работници. А всеки ден им се полагат кафе, безалкохолно, храна, което струва поне 6-7 лева. И това е върху надницата. Някои младежи искат по 1000 лева заплата за 6 часа труд. Няма как да стане. За да даваме такива възнаграждения, трябва всички други браншове да увеличат заплатите, че да има повече клиенти при нас”, обяснява Александър Мановски, които стопанисва механа в центъра на Благоевград. Според него причина за недостига на работна ръка са морските и зимните курорти, където „ден година храни”. Там се изкарват повече пари, което обаче не може да се случи в други населени места.

„Друга причина е, че не им се работи на младите. Те искат много, но да не полагат усилия. Предпочитат телефоните и фейсбук, а не здравата работа. Някои пък предпочитат да отидат на студентски бригади, където изкарват повече”, категоричен е Мановски.

Най-тежко е положението с готвачите, тъй като няма достатъчно квалифицирани кадри. Малко са професионалните училища, които осигуряват на пазара на труда кулинари. Някои ресторантьори са наели персонал от съседна Македония, търсят кадри в Северозападна България. „Дал съм обява в радиа във Враца, Монтана, Видин. Предлагам да им плащам квартирата и по 25 лева надница, но няма интерес. Готови сме всеки ден наши микробуси да изминават по над 200 километра, за да возят сутрин и вечер персонал от Неврокопския край, но и там няма интерес”, признава собственик на ресторант от Благоевград, който е собственик на 3-4 заведения и каравани. Проблем с набирането на кадри имат и бутиците за дрехи и обувки. На повечето от тези търговски обекти също има поставени табели: „Търсим персонал”.

Пирин Прес

Next Post

Нов граничен пункт между Македония и България искат кметове

вт май 10 , 2016
Община Струмяни обедини усилия с македонската Берово, за да се отвори границата между двете населени места. Двамата кметове Емил Илиев и Драги Наджински ще водят разговори с управляващите в своите страни. Целта е да заработи ГКПП – Клепало и да се даде икономически тласък на пограничния район. „За 25 години […]