Благоевград почете паметта на Христо Ботев

Благоевград преклони глава пред живота и делото на българския революционер, поет и публицист Христо Ботев.

142 години от смъртта на великия българин бяха отбелязани с ритуал по полагане на цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев на площад „Народни будители”. Цветя положиха зам.- кметът по икономика и финанси на Благоевград Иво Николов, депутатът Даниела Савеклиева, заместник- областният управител Иван Стоянов, Военно формирование 26 400, представители на културни и образователни институции, политически партии, културни дейци, общественици и граждани.

Моменти от живота и делото на Христо Ботев припомниха възпитаници на 11 ОУ, което носи неговото име, с ръководител Даниела Кочаркова. Точно в 12.00 часа сирени ще прозвучат над Благоевград, за да почетат паметта на поета- революционер. 

Снимка на Община Благоевград.

Христо Ботев е роден на 25.12.1847 г. (нов стил – 6 януари 1848 г.) в град Калофер в семейството на Ботьо Петков и Иванка Ботева. Учи в родния си град, по-късно в Одеса. Първото си стихотворение – „Майце си“, публикува през 1867 г. във вестник „Гайда“, редактиран от П. Р. Славейков. През следващите години се мести от град на град, известно време живее заедно с Левски. Работи като печатар при Каравелов, по късно под негова редакция излиза новия орган на революционната партия – в. „Знаме“. През 1875 г. съвместно със Стефан Стамболов издава стихосбирката „Песни и стихотворения“.След избухването на Априлското въстание, начело на чета, Ботев влиза в България. От Гюргево се качва с част от четата на кораба“Радецки“ и на 17 май 1876 г. заставят капитана да спре на българския бряг при Козлодуй.

На 2 юни 1876 г., в подножието на връх Вола вражески куршум пронизва Ботев при последното сражение на неговите четници във Врачанския балкан.
България ще помни винаги стиховете „Майце си“, „Към брата си“, „На прощаване“, „Елегия“, „Борба“, „Хаджи Димитър“ и много други, напомнящи за историческото минало, както и заветните думи „Тоз, който падне в бой за свобода,. той не умира…“

Пирин Прес

Next Post

Отдаваме почит на Ботев и на загиналите за свободата на България

сб юни 2 , 2018
Днес отдаваме почит пред подвига на поета революционер Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. На 20 май (началото на юни по нов стил) 1876 година е последната битка на Ботев и четниците му близо до връх Околчица. Денят на Ботев и загиналите за свободата на България […]