Благоевград почете 171 години от рождението на Христо Ботев

 Жители и гости на Благоевград почетоха 171 години от рождението на българския поет и революционер Христо Ботев.

Пред бюст- паметника на героя, на площад „Народни будители“, цветя в знак на признателност към живота и делото на героя положи заместник кметът на Благоевград инж. Емилия Тунева. Почит отдадоха още народният представител Даниела Савеклиева, заместник-областеният управител на Благоевград Иван Стоянов,  Военно формирование 26 400, представители на политически партии, културни институции,  граждани.

Ученици от 7 „б“ клас с ръководител Даниела Кочаркова от 11 ОУ „Христо Ботев“ припомниха заветни думи и биографията на един от най- явките образи в българската история. Прозвучаха „Към брата си”, „Хаджи Димитър” и заветните думи от  стихотворението „Борба „- „Хляб или свинец”!

Христо Ботев е роден в Калофер, в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Май 1876 г. – вследствие новината за Априлското въстание, Ботев започва дейност за организиране на чета, става нейн войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба „Радецки“ и на 17 май заставят капитана да спре на българския бряг.

На 20 май 1876 г. е последният тежък бой – привечер след сражението куршум пронизва Ботев.

Сред най- известните произведения на Христо Ботев са „Майце си”, „Към брата си”, „Елегия”, „Делба”, „На прощаване” ,” Хайдути (Баща и син)”, „До моето първо либе”, „Моята молитва” , „Обесването на Васил Левски” и много други.

 

Пирин Прес

Next Post

В Белица Марио Чонков за втори път спаси кръста

нд ян. 6 , 2019
В Белица Марио Чонков – внук и брат на именички, носещи името Йорданка за втори път спаси кръста в ледените води на Вотръчка река.  Стотици жители на Белица се събраха на брега на реката, за да станат свидетели на великото тайнство със спасяването на кръста. Група млади мъже се хвърлиха […]