Бунт и бой по полицията в Гърция

В сблъсъци между жителите и полицията прераснаха започналите по гръцки острови протести. На голяма демонстрация на остров Лесбос местните жители настояха за пореден път да се изнесат незабавно всички чужденци от острова и да се прекрати изграждането на лагери, предаде БНР.

Протестиращите хвърляха камъни срещу силите на реда. Полицията отговори със сълзотворен газ, въпреки че сред протестиращите има и деца.

Вече 43-ма полицаи са ранени на Лесбос. Има ранени и от страна на демонстрантите. Пътищата са блокирани и спешната помощ не може да достигне до ранените.

По неофициална информация въоръжени граждани стрелят срещу полицаите. Камбаните на църквите бият за бедствие.

На остров Хиос ситуацията е също напрегната. Жители на острова нападнаха хотел, където са настанени полицаи и ги пребиха с лостове.

Полицаи заявиха пред медиите,че положението е „като на война“.

Областни управители и кметове заявиха, че се страхуват от жертви и настояват правителството незабавно да прекрати строежа на мигрантски лагери.

Терените, предвидени за строеж на лагери, се охраняват от силно въоръжени полицейски части. Правителството категорично не отстъпва пред нежеланието на хората да има нови лагери.

Хората поставиха налична селскостопанска техника и автомобили, за да спрат достъпа на властите и да попречат на строежа на лагери.

Областният управител Костас Мудзурис каза пред медиите, че поведението на правителството е „срам за демокрацията“ и допълни: „Това не се е случвало дори и по време на военната хунта“.

Лидерите на опозиционните партии призовават правителството да уважи решението на местните жители и незабавно да прекрати строежите на лагери.

Пирин Прес

Next Post

Eпидeмиятa мoжe дa „изтpиe“ €2,5 милиapдa oт иĸoнoмиĸaтa нa Гъpция

чт февр. 27 , 2020
Зaпoчнaлaтa дaлeч нa изтoĸ eпидeмия oт ĸopoнaвиpyc вeчe зacтигнa Eвpoпa. Haй-зaceгнaтa зaceгa e Итaлия, ĸaтo тoвa e дo гoлямa cтeпeн oбяcнимo oт фaĸтът, чe дъpжaвaтa e любимa дecтинaция зa ĸитaйcĸитe тypиcти. Иĸoнoмичecĸият eфeĸт нa ĸopoнaвиpyca oбaчe щe зaceгнe и ocтaнaлитe eвpoпeйcĸи cтpaни, ĸoитo paзчитaт дo гoлямa cтeпeн нa тypиcтичecĸaтa индycтpия. […]