Бъдещите първокласници няма да минават през тестове тази година

Проучването трябва да покаже доколко децата са готови да влязат в училище. Заради пандемията от COVID-19 обаче детските градини са затворени и проверките няма как да бъдат направени.

Около 60 000 първокласници трябва да влязат в класните стаи през следващата учебна година. Заради извънредното положение директорите улесниха родителите като направиха приема изцяло онлайн. А необходимата информация за адрес и семейно положение се получава в училищата по служебен път – без да е нужно родителите да се редят на опашки за документите. Остава обаче въпросът – след дългия престой вкъщи доколко подготвени ще са децата за резкия преход от градината към училищната среда.

Самите училища също няма да успеят да проведат своите тестове, благодарение на които досега са разпределяха децата по класове – на базата на потребностите им.

„Правихме го, за да създадем равномерни паралелки. А сега ще бъдат на случаен принцип”, обясни Асен Александров, директор на 51 СУ „Елисавета Багряна”.

Учителите обаче са достатъчно подготвени, успокоиха директорите.

„Ще направят преходен период от игрите в детската градина и вкъщи към училището и, общо взето, до Нова година вече ще са си ученици”, смята Асен Александров.

И все пак бъдещите учители на първокласници очакват, че този випуск вероятно ще е малко по-различен от предишните.

„Тъй като дълго време децата не бяха в детската градина и може би са загубили някои навици от социалното общуване. Моят съвет към родителите е да се опитат да създадат положителна нагласа у децата относно това, че ще бъдат ученици”, съветва учителката Росица Митева.

Но дори децата да започнат първи клас с различни знания, преподавателите уверяват, че много бързо всички ще изравнят нивото си.

Кампанията за прием в първи клас ще продължи до 21 май, включително. А точно на празника на детето – 1 юни – ще бъдат обявени и приетите ученици на първо класиране.

Пирин Прес

Next Post

Акциите на Левски ще бъдат дадени на Тити Папазов

пн май 11 , 2020
Това заяви баскетболният треньор в ефира на bTV, като подчерта, че клубът със сигурност ще бъде спасен. Васил Божков и Георги Попов няма да фалират Левски. Акциите ще са в мен още идната седмица, ще се наспя след това. В последните два месеца имаше един лост – това съм аз. […]