Българи се включиха в гасенето на огнената стихия в Гърция

Българинът Кристиян Устов, който се намира на 1 – 2 км от пожара в Рафина, предградие на Атина, каза, че засега положението е овладяно. Цяла вечер неуморно гасят пламъци, има линейки, пожарни и хеликоптери, обясни той.

По думите му вятърът е разпалил допълнително огъня, съобщава bTV. Всички българи в града са се събрали на пристанището и са били обградени от пламъци. Пътищата са затворени, каза още той. В паниката всеки да се евакуира по-бързо е блъснато момиче, разказа Кристиян Устов.

Той обясни, че цяла нощ са помагали с потушаване на огъня, носили са туби с вода, пясък. Засега има над 50 пожарни, които работят по пожара, линейки, които се опитват да помогнат на обществото. Хеликоптерите кръжат непрекъснато, пълнят вода от морето и се опитват да потушат огъня, разказа свидетелят.

В посолството ни в Атина е сформиран кризисен щаб за наши сънародници, ако се окажат в беда. Открита е гореща телефонна линия, на която нашите сънародници могат да потърсят съдействие, в случай на необходимост: +30 6937 096 220.

Горските пожари, бушуващи край Атина, са отнели живота на повече от 20 лица и са ранили повече от 100, сред които 16 деца, предава Reuters.

Гръцката противопожарна охрана се бори с няколко пожара край Атина вече повече от половин денонощие. Най-големият брой ранени и загинали се наблюдава в района Мати, пояснява Фокус.

„За жалост там са най-многото ранени и най-многото загинали. Хора, които не са успели да напуснат района и са били блокирани в своите домове и автомобили“, заяви прессекретарят на гръцкото правителство Димитрис Цанакополус.

Припомняме ви: Три са големи пожара избухнаха в Гърция за кратък период. Първо беше съобщено за пламнала борова гора в планински район западно от Атина. Заради силния вятър огънят бързо се разрасна. Заради гъстия задушлив дим и опасността пожарът да достигне домовете, десетки жители на няколко населени места бяха евакуирани. Огънят изпепели няколко къщи и автомобили. Заради гъстия дим летището в Атина започна да отклонява полети. Най-тежка е обстановката в района на градчето Кинета, на около 50 километра от столицата. Вторият пожар избухна на южния остров Крит, където са изпепелени земеделски земи и гори. Третият е в планината Пенделикон, североизточно от Атина.

Причините за пожарите се изясняват. Премиерът Алексис Ципрас заяви, че не изключва варианта за умишлен палеж.

Български новини | Българският вестник в чужбина

Пирин Прес

Next Post

Отново бури и градушки

вт юли 24 , 2018
Проливни дъждове, гръмотевични бури и градушки – такова време очаква страната ни във вторник в разгара на лятото. Предупредителни кодове за опасно време са в сила за почти цялата страна, сочи справка в сайта на НИМХ към БАН. Вторият по степен оранжев код е в сила за 11 области – […]