Българските мъже живеят най-нездравословно в ЕС

Българските мъже живеят сравнително най-нездравословно в Европейския съюз, отчитат данните от анализ на Евростат, споделен от БНР.

Мъжете у нас са със сравнително най-висок процент наднормено тегло, пушат и пият над средните показатели в ЕС и консумират сравнително малко здравословни храни, показват данните.

Около 60% са с наднормено тегло и индекс на телесната маса над 25, което е предпоследна фаза преди затлъстяването. Освен това едва 15 на сто от мъжете у нас отделят поне 2 часа седмично за спорт или друга физическа активност.

Близо 1/3 от българските мъже пият поне веднъж седмично алкохол, а около 40% пушат редовно цигари всеки ден. Сравнително малък процент (около 30 на сто) консумират редовно всеки ден от 1 до 4 пъти здравословни храни като плодове и зеленчуци.

Според данни на НСИ българите живеят средно 74 години за мъжете и 78 години за жените, което е сравнително най-ниската средна продължителност на живота в Европейския съюз.

Според анализа на Евростат най-много алкохол (веднъж седмично) пият мъжете във Великобритания, като на Острова делът им е над 50%. Водещи по този показател са още ирландците, датчаните и мъжете в Люксембург – около 48% консумират повече от веднъж седмично алкохол.

По отношение на тютюнопушенето най-активни пушачи са мъжете в Гърция, Кипър и Латвия – близо половината от представителите на силния пол там пушат всекидневно. На този фон мъжете с най-висок дял наднормено тегло (над 65%) се откриват в Малта, Гърция, Хърватия и Великобритания.

Най-здравословно живеят представителите на мъжкия пол в Дания, Финландия и Швеция – близо половината от мъжете там спортуват активно, както и 70 процента от тях консумират до 4 порции дневно здравословна храна.

Пирин Прес

Next Post

НОИ реже обезщетението за безработица при смяна на работа

нд окт. 29 , 2017
Ако човек отиде на нова работа, но в рамките на 2 месеца го уволнят, НОИ ще го накаже с минимално обезщетение за безработица, независимо върху какви суми се е осигурявал. Тази и други ограничаващи промени в изплащането на обезщетенията за безработица са предвидени в бюджета на държавното обществено осигуряване за […]