Българският паспорт продължава да бъде един от най-привлекателните в света

Причината е, че с него могат да бъдат посетени без виза 171 държави по света, което нарежда страната ни на 18 място в глобалната класация на швейцарската фирма Henley & Partners за 2020 г.

Рейтингът е изготвен в зависимост от броя на дестинациите, до които притежателите на съответните паспорти имат право на достъп без виза.

Начело на класацията е Япония – нейните граждани могат да посетят безвизово общо 191 държави. На втора позиция се нарежда Сингапур със 190 държави, а третото място си поделят Германия и Южна Корея, чиито граждани могат да посещават без виза 189 държави.

България дели 18-тото място с Обединените арабски емирства. От балканските страни ни изпреварват само Румъния, която е 17-та и чийто паспорт позволява да се посетят с една 172 държави, и Гърция – 8 място със 184 страни.

Класацията се основава на данни на Международната асоциация за въздушен транспорт, която поддържа най-изчерпателната база данни за пътуванията. Тя е актуализирана с текущи проучвания на изследователския отдел на Henley & Partners.

 

Tvn.bg

Пирин Прес

Next Post

Бойко Борисов: Трябва да строим атомна централа

сб февр. 15 , 2020
В противен случай след 10 години няма да има кой да покрие енергийните нужди на страната, отбеляза премиерът Влизайки в Зеления пакт като част от целия ЕС, България ще изпадне в много тежка конкуренция на тези, които няма да са в пакта и ще продължат да използват въглища. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Мюнхен, […]