ВАС потвърди избора на кмет на Копривлен

Върховен административен съд остави в сила решение № 2525 от 22.11.2019 г. на Административен съд – Благоевград, с което бе потвърден избора на кмет на кметство Копривлен, община Хаджидимово.

Решението на Административен съд – Благоевград бе оспорено с касационна жалба от Ангел Зайков, кандидат за кмет на село Копривлен.

Според върховните магистрати, констатираното в случая нарушение на правилата на ИК поради използван с избелващ в последствие химикал в изборния ден, правилно е преценено като несъществено, доколкото не възпрепятства определянето на вота на избирателите при отчитането на окончателния изборен резултат и не влече промяна в крайния резултат, обявен от ОИК.

ВАС потвърждава мотивите на Административен съд – Благоевград, че и при отчитане на отразените като недействителни, 137 бюлетини, сочещи на упражнено с тях право на глас, разпределението на гласовете между кандидатите не променят направения с решението на ОИК извод за превес в получените от Лъчезар Банев повече от половината от общия брой действителни гласове на избирателите.

Констатираното нарушение в произведените избори не може да бъде определено като съществено, а от там и да съставлява самостоятелно основание за обявяване на избора за недействителен, е посочено в решението на ВАС.

Със съдебния акт ВАС постанови, че решението на Административен съд – Благоевград е издадено без нарушения на процесуалните правила, същото е правилно и следва да бъде оставено в сила. Решението на ВАС е окончателно.

Пирин Прес

Next Post

Кукери ще гонят злите сили от курорта Семково по време на зимния празник, организиран от община Белица

пт ян. 31 , 2020
Кукери ще гонят злите сили от курорта Семково по време на зимния празник, организиран от община Белица, каза секретарят на местното читалище Мая Падарева. След 15-годишно прекъсване, през 2015 г. празникът е възстановен. Тази година „Белица-Семково“ 2020 ще бъде открит официално от вицепрезидента Илияна Йотова. Очаква се на празника да […]