Ватикана затвори всички древни катакомби в Италия

Ватикана затвори всички древни катакомби в Италия, които обикновено са отворени на посещение. Мярката е предприета заради епидемията от новия коронавирус, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Представителят на Ватикана монсеньор Паскуале Якобоне каза, че решението е взето, за да бъдат защитени екскурзоводите, които работят в ограничени подземни пространства, както и посетителите. Якобоне, който е секретар на папската комисия за археологическите светини, поясни, че събирането на посетители в малки и тесни пространства с голяма влажност, превръща катакомбите в идеални условия за разпространение на вируса.

Катакомбите са подземни групови гробници, датиращи от втори век. Най-прочутите и най-посещавани са тези в Рим и представляват дълги няколко километра подземни тунели. Ватикана притежава и управлява тази римска забележителност, както и други християнски катакомби в Италия. Около дузина от тях са изследвани и отворени за посещение, в това число в Сицилия, Тоскана и Сардиния.

Италия е най-засегнатата от новия коронавирус страна в Европа. Смъртните случаи са 17, а заразените – общо 650. По-рано днес италиански учени обявиха, че са успели да изолират италианския щам на вируса, разпространяващ се в страната. Щамът е бил изолиран от четирима пациенти от ломбардийския град Кодоньо, където беше регистриран първи случай на зараза на италианска територия.

Пирин Прес

Next Post

През нощта валежите ще спрат

пт февр. 28 , 2020
Утре от запад отново ще започне увеличение на облачността, а около обяд и валежи от дъжд, които в следобедните и вечерните часове на много места в Западна България ще преминат в сняг. Ще духа югозападен вятър, който след обяд ще започне да се ориентира от северозапад, да се усилва и […]