Вече ще докладваме за фалшиви новини във Фейсбук

Фейсбук отнесе сериозна част от критиките на онлайн-общността след изборите в САЩ на 8 ноември заради липсата на адекватна система за отсяване на реалните от фалшивите информационни материали, съобщава ПИК.

Преди дни аналитичната компания Jumpshot показа, че почти целият трафик към сайтовете за неверни или силно манипулативни политически новини идва от Фейсбук.

Създателят на мрежата Марк Зукърбърг първоначално отричаше обвиненията за толериране на този вид дезинформация, но впоследствие обеща да вземе мерки.

Оказва се обаче, че и сега има механизъм, който позволява на потребителите сами да отсяват фалшивите новинарски източници и да намаляват влиянието им в социалната мрежа – и той съществува вече цяла година.

Всеки човек с профил във „Фейсбук“ може да подаде сигнал до администраторите на мрежата чрез опцията „Report Post“ от менюто, разположено горе вдясно на публикацията.

огато системата ви попита какъв е проблемът с постинга, трябва да посочите втората опция „Смятам, че не трябва да присъства във Facebook“.

При втория въпрос от страна на „Фейсбук“ вече можете да посочите и конкретната причина за сигнала си: последната опция в менюто е „Това е фалшива новина“.

По определението на социалната мрежа – тук влизат всички публикации, които са „умишлено фалшифицирани или лъжливи; измама, опровергана от достоверни източници“.

Обърнете внимание, че има разлика между фалшиви новини и такива, които се разминават с възгледите на потребителя – фактите не са въпрос на гледна точка.

„Фейсбук“ отдавна използва подобни инструменти за докладване на спам, насилие, порнография, включително нелегална продажба на оръжия и др.

Екипът на Зукърбърг вече взе решение да не допуска сайтове за фалшиви новини до платформата си за реклама Audiences Network, като планира да въведе и допълнителни мерки за отсяване на фалшиво от достоверно съдържание – чрез услуга за ръчен подбор на информационни източници (т.нар. Collections), и чрез автоматизирана система за отстраняване на невярно съдържание, пише webcafe.bg.

Пирин Прес

Next Post

Нова пързалка в детската градина в с. Добърско

вт дек. 13 , 2016
Тя е част от подновяването на съоръженията за децата по детските градини. Нови пързалки, люлки и пясъчници има вече във всички детски градини на община Разлог. Освен подмяната на детските съоръжения, Община Разлог извърши смяна и на ВиК мрежата на част от ул. „1-ва“ в с. Добърско. С това се […]