Внезапната сърдечна смърт е много сериозен проблем за България

    Това заяви в интервю за Радио Благоевград-БНР д-р Васил Трайков, председател на Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология в България по повод предстоящия Пети национален конгрес по кардиостимулация и електрофизиология, който ще се проведе в края на седмицата.

 

Конгресът тази година ще бъде с фокус върху последните новости в областта на лечението на предсърдното мъждене и превенцията на внезапната сърдечна смърт. Специален акцент ще бъде поставен и върху колаборацията на специалистите електрофизиолози с кардиолозите от клиничната практика и специалистите по инвазивна кардиология. В рамките на 3 дни са предвидени презентации, обучителни модули, дискусионни панели и сесии с практическа насоченост. Сред лекторите на конгреса са признати международни специалисти в областта. Гости ще бъдат и членовете на УС на Европейската асоциация по аритмии.

Внезапната сърдечна смърт е убиец номер едно в света, сочи статистиката. 70 000 българи годишно умират от сърдечни заболявания, а 70 процента от тях са причинени от внезапна сърдечна смърт. Тя настъпва неочаквано и може да засегне човек в привидно добро здраве. Когато настъпи сърдечен арест извън болнично заведение, смъртността е висока, а в България тя достига почти 100%.

Превенцията е един от основните фактори който може да помогне много, и там трябва да се  фокусират усилията. Новости в тази област винаги има и действително в световен аспект се работи много по това те да се развиват, както и лечението на предсърдното мъждене. Това са два големи социално-значими проблеми от аритмологията. В България трябва да се фокусираме върху превенцията, защото нямаме добре изградена система за превенцията на внезапната сърдечна смърт. Както в самото начало, когато се срещаме с паднал човек на улицата  – ние нямаме алгоритъм, по който адекватно да помогнем на този пациент, нито в следващия момент, когато се налага да се имплантират скъпоструващи устройства, за да превентират по-нататъшни епизоди на такива ритмични събития“ – каза в ефира на Радио Благоевград д-р Васил Трайков.

Важно е всеки човек да е подготвен да помогне в случаи, когато види човек в безсъзнание на улицата. Д-р Трайков уточни, че ранното започване на реанимационни мероприятия помага за по-добрата преживяемост. „Т.е. това означава, че всеки един от нас дали има медицинско образование или не, трябва да е запознат с това, което му предстои  да направи, когато види паднал човек . Стъпките са три: Първо: да провери дали е в съзнание и диша. Второ: да се обади на тел. 112-бърза помощ. Трето: да започне да прави сърдечен масаж – силно и енергично. Ежегодно той и колегите от Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология организират обучителни кампании какво трябва и може да направи всеки от нас, за да помогне на човек в такава ситуация.

  „За съжаление у нас все още не се прилага широко и имплантируемия кардиовертер дефибрилатор. Това е електронно устройство, което се поставя подобно на пейстмейкър. Неговата функция е да улавя патологичен ритъм на сърцето и да го прекъсне, чрез приложение на електрически шок или чрез стимулация“ – каза д-р Трайков. „Разликата между пейстмейкъра и кардиовертер-дефибрилатора се състои в това, че пейстмейкъра може да третира само забавен ритъм на сърцето, докато дефибрилатора детектира и прекъсва и високочестотни животозастрашаващи аритмии.“ – коментира за Радио Благоевград д-р Васил Трайков, председател на Сдружението по кардиостимулация и  електрофизиология.

Пирин Прес

Next Post

Kърлежи - предпазване и усложнения

вт май 14 , 2019
Годишно у нас се регистрират около 900-1000 случая на Лаймска болест и 700-800 случая на Марсилска треска.   Кога излизат кърлежите? Кърлежите „излизат“, т.е. стават активни със затопляне на времето, още през месец март, дори и по-рано, ако има серия по-топли дни. В края на април и особено през май […]