Внимавайте в планините, опасност от лавини

Опасността от лавини в планините е повишена, каза директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Емил Нешев, предава Фокус.

Нешев допълва, че са различни условията, при които се образуват лавините. При опасност от лавина хората трябва да преценят условията в планината и каква е лавинната опасност. Той допълва, че стандартната планинарска практика изисква излизайки в планината да се направи проверка на снежната стабилност.

„Това се прави с така наречените „снежни профили“. Чрез тях можем да добием представа за това каква е всъщност стабилността на снежната покривка, до колко тя стабилна, до колко е нестабилна, и на база на тези знания да можем да направим преценка, всъщност, да продължим или да спрем до тук и да се върнем“, казва още Нешев. Най-важно е да бъде преценена обстановката – до колко тя е възможна за поемане на риск. Той уточни, че винаги има риск, особено в такива условия, които има в момента.

От Планинската спасителна служба препоръчват да не се предприемат рисковани излизания, защото има време, в което снежната покривка търпи своята метаморфоза и трябва да се изчака стабилизирането й.

Пирин Прес

Next Post

АНГЛИЧАНИ НАПРАВИХА ДАРЕНИЕ ЗА ДЕТСКА ГРАДИНА "СНЕЖАНКА" - С. БАНЯ

пт февр. 7 , 2020
Зам. кметът по соц. дейности на Община Разлог – инж. Венцислав Гърменов и дарители от „Christian Community“ бяха днес посрещнати топло от децата и от служителите на Детска градина „Снежанка“ – с. Баня. Най-новата инициатива на английската благотворителна организация е насочена в подкрепа на Детска градина „Снежанка“ – с. Баня. […]