Внимавайте! Диви прасета ви дебнат по магистрала Егнатия

Появата на диви прасета по вертикалната ос на Магистрала Егнатия в район на селището Псатада стана причина за катастрофа.

Вчера около 8.30 ч. три глигана, причиниха пътнотранспортно произшествие с автобус, за щастие без да пострадат пътниците. Дректорът на горското стопанство Дидимотейху, Димитрис Митроудис, описа инцидента като рядък, отбелязвайки че броят на глиганите, „от наличните досега данни за ловни екипи, се увеличава през последните години.

„От ловните екипи разбираме, че броят на глигани е доста голям и в България, където има и екипи за преследване на дива свиня поради появата на африканска чума по свинете, но резултатите от планираните огнища с тези прасета е нулев. Имаше предложения по време на съвестни срещи с български екипи срещи да се разреши ловът на дива свиня в райони, където в момента е забранен, например по гръцко-турската граница, където зона от около 500 километра действа като убежище за дивите свине, които въз основа на данните, с които разполагаме, сякаш идват от Турция „, допълни още той.

Припомняме, че девет нови случая на заразени с африканска чума по свинете (АЧС) диви прасета са регистрирани само за ден в 5 области на България – Габрово, Стара Загора, Бургас, Ямбол и Монтана. Най-много са положителните резултати в област Бургас. Там животните са открити в землищата на селата Стоилово, Скалак, Садово, Терзийско и Велислав.

По един случай е констатиран на територията на Национален парк „Централен Балкан“ в област Габрово, в землището на старозагорското село Дъбово, ямболското село Камен връх и монтанското село Георги Дамяново.

Във връзка с чумата по свинете земеделският министър Десислава Танева съобщи, че се подготвя стратегически план за 2020 г., както и промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Пирин Прес

Next Post

Директор на болница в София взима 100 000 лв. на месец

ср дек. 18 , 2019
Директор на частна столична болница взима заплата от 100 000 лева месечно, каза Ваня Григорова, икономически експерт в КТ „Подкрепа” пред „Здравей, България” по NOVA. „Това е болница, която получава средства и от НЗОК. Това е порочното според нас”, заяви Ваня Григорова. Тя обаче отказа да каже коя точно е […]