Всички ВиК дружества в страната да се обединят в едно държавно дружество

Тази възможност заръча да се обсъди премиерът Бойко Борисов на ресорните си министри на днешното извънредно заседание на Министерски съвет.

Повод за предложението на премиера е водната криза в Перник. От седмици градът е в режим на водата, язовир „Студена“ е с много ниски нива, а заради старата водопреносна мрежа се отчитат загуби на вода в размер на около 9 литра в секунда.

„Можем ли да обединим всички ВиК в едно дружество, държавно? Помислете и да не ни почнат да ни цъфват така кризи?“, заръча Борисов. „Ще ни струва пари, ще помогнем на града. Да се ползва всеки час. Вина на всеки може да се намери при управлението на този град“, увери той. Премиерът свика извънредно заседание на Министерския съвет. То започна в 9:00. В началото на заседанието вицепремиерите и министрите отчитат постигнатото през 2019 година по сектори. Отчетът се прави публично пред медиите в МС.

„Проблемът в Перник не е само канализацията, не са само довеждащите води, не са само течовете или евентуалните кражби, които трябва да се докажат. Проблемите с водите в Перник са в цялата система. Те започват още от водопотока, който идва от язовир „Студена”. Той е едно уникално съоръжение, което безспорно трябва да го има, но може би не е довършено”. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред Нова тв.

Караниколов обясни, че не са довършени анализите за други води освен водопотока от Витоша, река Струма и още няколко по-малки реки, които са доста по-пълноводни пролетта, но не и зимата. „Разбирам, че досега винаги се е разчитало на това на Витоша да има 2 метра сняг и ако това не се случи, този язовир ще има проблеми“, допълни министърът. Караниколов се зарече една от първите задачи е да се осигури необходимият дебит вода, за да живее нормално Перник. Другият голям проблем е пречиствателната станция на града. „За съжаление новата станция, която е от 1976 г., не е довършена или поне не е проектирана както трябва и сега, когато правим прочистване на водата, която да се пусне към Перник, се губят големи количества вода, които се изхвърлят в реката”, посочи Емил Караниколов. На терен имало вече експерти, които се опитват да „вкарат“ водата в язовира и да минава ново пречистване.

Междувременно стана ясно, че по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследванията на водната криза в Перник и причините, довели до нея, са взети на специален надзор. Надзорът ще се извършва лично от прокурор от Отдел „Специализиран“ във ВКП, съобщиха оттам.

По време на заседанието на МС рремиерът прекъсна изказването на регионалния министър Петя Аврамова, тъкмо когато тя се хвалеше с постигнатото през годината по големите инфраструктурни проекти и работата по доизграждането на АМ „Хемус“ и заръча: „Зимата е мека, не спирайте строителството. Максимално да се правят дейностите“. Във връзка с честите проверки на строителните дейности, които прави с джипа си, премиерът се пошегува: „Аз не ги проверявам, аз им се радвам. Това са български компании, българи работят. Не е инспекция или проверка, драго ми е да гледам как работят българите. Уникално работят! Това ми е като психотерапия“.

Пирин Прес

Next Post

Правителството купува нов самолет за властта

сб дек. 28 , 2019
Кабинетът гласува 55 милиона лева за нов правителствен самолет. Допълнителните средства ще бъдат отпуснати на „Авиоотряд 28” през 2020 г. Парите трябва да отидат за купуването на нов самолет и за изграждане на хангар за съхранение и техническо обслужване. Кабинетът взе решението на последното заседание на Министерски съвет за тази […]