Всички учители ще получат възнагражденията си за периода на дистационно обучение

Всички договорени трудови възнаграждения на педагогическите специалисти за периода на дистационно обучение ще бъдат изплатени. Това реши Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в системата на предучилищното и училищното образование, съобщава БНТ.

Изискването бе учителите да са водили обучение в електронна среда 5 астрономически часа, което включва и подготовка на уроците. Това означава поне 25 часа при петдневна работна седмица. Учителите, които по принцип работят с договор за по-малък норматив, ще получат също възнагражденията си за часовете, които са провели.

От следващата седмица по предложение на министър Красимир Вълчев и с подкрепа на Отрасловия съвет може да се поставят оценки при дистанционното обучение.

Препоръчва се на директорите да прилагат облекчен вариант на отчетност при заетост на учители и персонал – по електронен начин, както и да се вписват часовете в електронния дневник.

В периода от 13 до 16 април ще бъде въведен облекчен (разтоварващ за учениците) дистанционен учебен режим. В зависимост от спецификата на училището, в рамките от 2 до 4 часа, може да се акцентира върху занимания по интереси (за физически дейности, изобразително изкуство и музика), за занимания с педагогическите съветници или дискусии по темите за часа на класа.

Отрасловият съвет благодари на всички педагогически специалисти за проявената отговорност в тези дни.

Пирин Прес

Next Post

Мутафчийски на редовния брифинг: Общо сигурно доказани случаи са 498

сб апр. 4 , 2020
Има първи случай във Враца. Това заяви шефът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг в Министерски съвет. За вчерашния ден са потвърдени 21 случая, от тях в болница са настанени 17, изследвани са над 350 души. „В Добрич има бебе на 1 годинка с ларингит. Доказано е, […]