В Банско отбелязаха 147 години от обесването на Васил Левски

Във всяко българско сърце живее споменът за Апостола. Започваме да учим българската история с неговото име – символ на безгранична преданост към род и Родина. Непресъхваща и вечна е паметта за него.

 

В продължение на три дни в Банско се провеждат събития, посветени на 147-годишнината от гибелта на най-великия българин.
Докъде си простира историческата истина и откъде започват догадките и легендите?!
„АПОСТОЛА – ИСТИНИ И ЗАБЛУДИ“, под този наслов специалистите от Музеен комплекс – Банско осветлиха някои моменти от краткия жизнен път на Васил Левски, от неговото епохално дело, прехвърлило границите на безсмъртието и величието.
На 19 февруари от 18:00 часа от в салона на читалище “Никола Вапцаров – 1894г.” ще бъде представен театралния акт – „Разпитът” в изпълнение на актьорите Христо Мутафчиев и Веселин Плачков. А на 20 февруари от 11:00 часа в читалищната библиотека ще се проведе Открит урок „Левски в литературата” съвместно с ученици от ПГЕЕ – гр. Банско

Пирин Прес

Next Post

Кметът на община Сандански – г-н Атанас Стоянов бе гост на празника на виното и лозята в с. Хърсово

вт февр. 18 , 2020
Бързоразвиващата се винена компания Seewines, събра любители на виното на 15 февруари, за да почетат според обичаите празника на виното и лозята – Трифон Зарезан. Редом с енолозите на компанията, гостите се включиха в ритуалното пролетно зарязване, което да донесе берекет на лозята, а по стара традиция бе измолена Божията […]