В Гоце Делчев обсъждат ефективно ли е обучението в маломерни паралелки

Две предложения до министъра на образоването обсъдиха членовете на постоянната комисия по образование и култура към Общинския съвет в Гоце Делчев.

И тази година местните парламентаристи настояват ОУ „Иван Вазов“ в село Буково да бъде със статут на защитено училище. Школото отговаря на критериите за вписване в списъка на защитените учебни заведения. С този статут то ще получи към бюджета си допълнително 29 хиляди лева. През изминалата година буковското училище имаше статут на защитено.

Общинските съветници обсъдиха и темата за училището в с. Баничан, което и през следващата година трябва да е със статут на средищно училище, тъй като поема 22 пътуващи ученика от съседното село Господинци, където училище няма. Децата в това училище имат право на безплатна закуска и обяд и безплатен транспорт за тези, които идват от съседното село. Дали такава форма на обучение с по няколко деца в клас е най-ефективна и получават ли децата качествено образование в т. нар. маломерни паралелки в подобни училища обсъдиха общинските съветници. През идната учебна година предстои проучване сред родителите на учениците от малките села в общината като Борово, Господинци и Баничан, дали са съгласни децата им да пътуват до Гоце Делчев, като едно от градските основни училища да защити статут на средищно.

Пирин Прес

Next Post

Четирима творци на Банско подредиха обща изложба в курортния град

вт юли 25 , 2017
В рамките на форума Културни вечери „Традиции и изкуство”, четирима творци на Банско подредиха обща изложба. Константин Икономов представи изложбата „Рисунки и миниатюрна глиптика” и новата си стихосбирка „Домислици”. Русана Голева, художник-иконописец, пресъздаваща с живописен усет религиозни образи и библейски сцени, преобрази стените със своите икони. „Ръкатите” майстори Николай Кулин […]